Tekst objavljen: 18.06.2015 16:29        


Kupovina stana je, bez ikakve sumnje, najbolja i najteža odluka za sve oni koji nemaju obezbeđen krov nad glavom. Svi se pitamo "zašto živeti kao podstanar i drugome plaćati rentiranje, kada za taj novac možemo plaćati ratu kredita svog stana". Ali, ako budete nepažljivi, to bi mogla da bude najgora finansijska odluka u vašem životu.

Dinarski kredit: Kupite jedan stan sebi, banci pet

Nažalost, činjenica je da veliki broj građana i dalje živi po iznajmljenim stanovima, jer sa našim platama teško se može uštedeti ili zaraditi za kupovinu čak i nekoliko kvadrata.
Oni hrabriji koji imaju koliko toliko pristojna i sigurna primanja ovaj problem rešavaju putem stambenih kredita – i posle decenija odricanja, plaćanja kamata i kursnih razlika na kraju im konačno ostane stan u vlasništvu.

Možda bi ova računica bila mnogo jednostavnija i izvesnija kada bi i stanove mogli kupovati u dinarima, domaćoj valuti, bez brige o kursevima i kursnim razlikama, kretanjima na svetskoj ekonomskoj sceni i ostalim stranim faktorima koje u velikoj meri utiču na naše živote.

Bilo bi krajnje neprofesionalno i lažno tvrditi da na tržištu Srbije ne postoji ponuda stambenih kredita u dinarima, jer ona zaista postoji. Stan možete kupiti dinarskim kreditom kod većine poslovnih banaka! Ali cena je faktor koji je ovu kategoriju dinarskih kredita svrstao u nepoželjnu robu koja neće naći svoje kupce!

Ponuda dinarskih stambenih kredita je ograničena relativno kratkim rokovima otplate – naime, samo tri banke nude otplatu ovog kredita na 20, 25, odnosno 30 godina, dok je kod većine banaka rok otplate do 10 godina. Konkretno, rokovi otplate se kreću od 5 do 10 godina.Ako pričamo o kamatnim stopama, njihova visina je zaista zapanjujuća. Kamatne stope se kreću do 15,95 odsto! A EKS koji nam je pokazatelj realne cene kredita se kreće u do zaista neverovatnih 20.45 odsto.

Uz to treba računati da je većina kamatnih stopa promenljiva i vezana za stopu BELIBOR ili referentnu stopu NBS, koju centralna banka u poslednje vreme smanjuje.

Da rezimiramo – ponuda dinarskih stambenih kredita kao da i ne postoji. Naime, ako kupujemo stan u vrednosti od 70.000 evra u dinarima i dinarskim kreditom onda računica izgleda poražavajuće. Zapravo – šokantno!

Za kredit od 8.000.000 dinara (oko 70.000 evra) uz godišnju kamatnu stopu od, na primer, 20.45 odsto i rok otplate od 10 godina za mesečnu ratu morate izdvojiti čak 125.599,11 dinara, a ukupno ćete banci vratiti neverovatnih 16.831.893,40 dinara. Da lakše shvatite – u evrima to iznosi oko 139.175 evra.


Još jednostavnije rečeno – da kupite jedan stan dinarskim kreditom platićete više od šest istih takvih stanova! Da, pet stanova „kupićete“ banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  zoran 26.09.2015 5:47

  Tacno, ali pogledaje sta se desilo sa indeksiranim kreditima sirom regiona?
  Kurs je skocio sa 77 na 120 din za 1EUR, odnosno sa 48 na 108 za 1 CHf.
  Iz licnog iskustva savetujem da se krene sa kupovinom placa u neposrednoj blizini grada i poceti gradnju sprat po sprat.

 2. User image
  aleksandra divnic 23.05.2016 14:45

  Kako da kupimo Ja I muž Stan ili dobijemo neki credit ako smo prijavljeni na minimalac,a placamo privatno evo 10 god.stan 150 evra

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni kredit stambeni krediti dinarski krediti krediti u dinarima banke banka kredit krediti kupovina stana Srbija kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana