Tekst objavljen: 20.09.2022 14:15        


Jedan od glavnih razloga gubitka energije je pretvaranje naizmenične struje (kada izlazi iz utičnice) u jednosmernu struju baterija

Evo zbog čega se ne isplati puniti električne automobile kod kuće


Nemački autoklub ADAC sproveo je eksperiment s četiri električna automobila. Renault Zoe, Fiat 500e, Tesla Model 3 i VW ID.3 upoređeni su pri punjenju na kućnu utičnicu i na wall box (zidnu kutiju).

Rezultat je bio jasan – kod punjenja iz kućne utičnice gubici su najveći. Kod Renaulta Zoe nestalo je dobrih 24 posto električne energije, a kod Tesle Model 3 15,2%, slede VW ID.3 (13,6%) i Fiat 500e (12,7%).

Gubici su se značajno smanjili kod punjenja na wall box-u s 11 kWh. Kod Renaulta Zoe odliv energije pao je na 9,7 posto, kod Tesle na 7,7 posto, kod VW-a ID.3 na 9 posto, a kod Fiata na 6,3 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Jedan od glavnih razloga gubitka energije je pretvaranje naizmenične struje (kada izlazi iz utičnice) u jednosmernu struju baterija.

Relevantni gubici takođe se javljaju u 12-voltnom električnom sistemu vozila zbog brojnih kontrolnih jedinica koje su aktivne tokom procesa punjenja, piše revija HAK. Nezanemarljivi gubici takođe nastaju, recimo, ako je kabl do utičnice predugačak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja električni automobili punjenje električnih vozila automobilizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana