Tekst objavljen: 20.08.2022 18:00        


Cena građevinskog materijala nastavlja da pada. Istim trendom je krenulo i dodeljivanje građevinskih dozvola koje su u junu smanjenje do 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Iako su očekivanja građana da bi ovo mogao da bude početak pada cena nekretnina, stručnjaci ističu da do toga neće doći

Gradnja usporila ali cene kvadrata ostale iste


Razlog tome je kako kažu i dalje visoka potražnja koja zapravo diktira cenu, pa zbog manjka novogradnje trenutno je velika navala na stare stanove.

- To se u teoriji zove fleksibilna i nefleksibilna tražnja. Jer kada se smanji količina gradnje ne može toliko da se smanji potražnja, ona ostaje ista. Ko kupuju on je odlučio da kupi, e sada on ima manju ponudu jer je usporila novogradnja, pa tako sada imamo tendenciju da skaču cene stare gradnje. Dakle, čiinjenica je da cene i dalje imaju uzlazni trend iako se manje gradi, i ostaje ista tražnja - kaže za "Blic Biznis" Milić Đoković, licencirani procenitelj.

Naš sagovornik objašnjava da to što je pojeftinio građevinski materijal ni ne može mnogo da utiče na cenu jer materijal u cenu kvadrata ulazi oko 10, 20 odsto. Kako kaže grubi građevinski radovi iznose oko 35 odsto, tako da to nikako ne može znatno da obori cenu kvadrata nekretnine.

Građevinski materijal jeftiniji

Prema podacima sajta trejdingekonomiks, koji prati kretanja robe, valuta i akcija na velikim svetskim berzama cene građevinskog materijala u predhodnih pet meseci su znatno opale. Gvožđe je sada dostiglo cenu od 109,50 dolara po toni, dok je pet meseci ranije koštalo 152,63 dolara. Znatno je pojeftinio čelik, i sa 5.294,3 dolara po toni, koliko je iznosio u aprilu, sada košta 4.142 dolara. Bakar je sa 4.5287 od aprila, došao sada na 3.6275 dolara po toni.

Da ovo pojeftinjenje neće uticati na smanjenje cene kvadrata, slaže se i izvođač radova Dejan Milenković, koji za "Blic Biznis"objašnjava da je jako teško sada naći slobodan stan jer se manje gradi, a tražnja je i dalje ista.

- To što je materijal malo pojeftinio neće uticati na cenu jer potražnja je i dalje ista. Ljudi i dalje masvno traže da kupe stanove, iako su cene kvadrata svuda poskupele. Sa druge strane imamo i da su dnevnice građevinskih majstora poslednjih meseci znatno skočile - kaže Dejan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Građevinske dozvole smanjene za 10 odsto

Izdavanje građevinskih dozvola u odnosu na predhodnu godinu smanjeno je oko 10 odsto.

U junu mesecu 2022. izdato je 2.187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u junu, 78,1 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 21,9 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 79,0 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,0 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (75,4 odsto), piše Republički zavod za statistiku.

Ova statistika, imajući u vidu i ad građevinskog materijala otvorila je pitanja pitanje da li to pada građevinska aktivnost, i kako će se to odraziti na cene na tržištu?

Uprkos ovoj statistici stručnjaci su mišljenja da promene cene kvadrata trenutno na tržištu nema, ali su potvrdili da je tačno da je gradnja stanova smanjena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
građevinske dozvole izgradnja stanova cena stanova u srbiji cena stanova stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana