Tekst objavljen: 10.10.2013 10:00        


Da li je prodaja stanova u Beogradu stala? Ima i ponude, ima i tražnje, ali se izgleda negde ne poklapaju. Konsultanti za nekretnine u 2013. uočavaju porast tražnje, ali upozoravaju na lošu ponudu kvalitetnih stanova, a posebno u centru prestonice, piše eKapija.

Iako ima i kupaca i stanova u ponudi, prodaje nema

- Potražnje ima ali je loša ponuda dobrih stanova. Ako se kupac odluči za određenu lokaciju, kvadraturu, i određenu spratnost teško da će brzo naći odgovarajući stan. Potencijalni kupci moraju nečeg da se odreknu – ili lokacije, ili striktne površine ili određenog sprata - kaže Nedeljko Malinović, direktor Legata, firme koja se bavi prometom nekretnina.

Cene stanova u Beogradu nisu rasle u 2013. godini, a u odnosu na 2008. zabeležen je pad cena u proseku oko 22 odsto. Prosečna cena kvadrata na centralnim gradskim lokacijama u novogradnji se u proseku kreće od 2.200 do 2.500 evra po kvadratu kada je reč o projektima sa izuzetno visokim kvalitetom završnih radova, dok je za srednji kvalitet završnih radova raspon cena od 1.700 do 2.200 evra po kvadratu. Kada je u pitanju periferija grada cene se kreću između 900 i 1.200 evro po kvadratu u zavisnosti od udaljenosti od centra.
Direktor Legata smatra da bi cene padale kada bi bila veća ponuda. Malinović navodi da ima dosta neprodatih stanova koji drže cenu od 2008. godine, koja je sada previsoka.

Mina Kalezić, direktorka prodaje i marketinga kompanije "CBS International", ukazuje na porast potražnje na tržištu stambenih nekretnina još od druge polovine prošle godine.

- Trend obnovljenog poverenja kupaca se nastavio i tokom 2013, koji trenutni momenat percepiraju kao pravi momenat za kupovinu. Ponuda u dobroj meri prati realnu tražnju, ali ono što svakako nedostaje jesu kvalitetni projekti u centru grada, gde je i odnos prodatih stanova u starogradnji u odnosu na novogradnju drastično pomeren u prilog starogradnji, upravo zbog odsustva novogradnje i povećane tražnje za ovaj deo grada - objašnjava Kalezićeva.

Kalezićeva kaže da se najveći broj zahteva kupaca odnosi na stanove "koji na optimalnom broju kvadrata nude veći broj spavaćih soba i samim tim bolju funkcionalnost prostora za porodicu koja raste. To podrazumeva da, na primer, već na 65 kvadrata stambene površine kupci imaju dve spavaće sobe".

Direktor Legata kaže da su najtraženiji stanovi između 30 i 60 kvadrata, a da su u septembru u oktobru dosta traženi garsonjere i jednosobni zbog dolaska studenata u Beograd.

Kada je reč o najtraženijim lokacijama, kupci su zainteresovani za Zvezdaru i Konjarnik odnosno za lokacije gde stanovi nisu mnogo skupi a blizu su grada. Takođe, standardno je velika zainteresovanost za Vračar, Dedinje i Novi Beograd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Nezadovoljni kupac 10.10.2013 23:21

    Cene kvadrata su nerealne. Ostale su na nivou napumpanog balona potrebnog da se miškovićev Belvil rasproda.
    Setimo se 2002,...2007 koliko je kostao kvadrat. U narednom periodu cene kvadrata će padati jer dolazi vreme prezivljavanja.

  2. User image
    ivan 11.10.2013 14:58

    Kao vlasnik agencije za nekretnine mogu vam reci da su cene potpuno nerealne u odnosu na kvalitet infrastrukture i samu starost objekata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija Beograd cena stanova cene stanova stanovi stambeni krediti stambeni kredit subvencija države stambeni kredit stanovanje prodaja nekretnine prodaja stana kupovina nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana