Tekst objavljen: 18.12.2022 18:00        


Dečji dodatak za dvoje dece iznosi 440 evra, i krajnja računica prihoda na mesečnom nivou dolazi do 4.940 evra

Koliko košta život u Nemačkoj i koje stvari su skuplje nego u Srbiji?


Mnogi sugrađani svoju sreću pokušavaju da pronađu "preko grane", ali i otvaraju "Pandorinu kutiju" pitanjem - da li je zaista bolje u inostranstvu?

Srbi često biraju Nemačku, pa se za ovu zemlju opredelio i jutjuber, koji se potpisuje kao Vule i od pre dve godine na kanalu "Vuletova svaštara" deli svoje znanje, ali i "cenu" života u Zapadnoj Evropi.

Pre tri nedelje, Vule je objavio detaljnu kalkulaciju mesečnih izdataka za četvoročlanu porodicu, dotičući se i plata u Nemačkoj.

Vule je sa jedne strane sabrao mesečna primanja, a sa druge izdatke jedne porodice, plus dodatni troškovi, poput cigara ili izlazaka.

-Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 evra mesečno. Uzeo sam neki prosek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju i više ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj firmi i onda rade i noćne smene, imaju možda i pet i po hiljada mesečno zajedno- priča Vule.

- Ali ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosek zarade za manje kvalifikovane ljude. Ja nisam uzeo inženjere ni IT stručnjake, nego ljude koji imaju neki mali zanat i rade u industriji, a takvih je najviše.

Kako navodi, dečji dodatak za dvoje dece iznosi 440 evra, i krajnja računica prihoda na mesečnom nivou dolazi do 4.940 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


A kakvi su troškovi?

Iznajmljivanje stana staje ga oko 1.200, režije 250, a mesečni izdatak za hranu oko 1.000 evra.Kako Vule pojašnjava cena režija će se verovatno promeniti usled inflacije, a na istu treba dodati i 150 evra za struju.

Auto osiguranje za dva automobila iznosi 100 evra za jedan mesec, dok se porez plaća odvojeno i staje ih 50 evra mesečno.

Za ostale troškove, poput proslave rođendana, autobuske karte, proslave slave, popravke automobila i slično, Vuletova porodica izdvaja oko 200 evra mesečno.

Benzin za dva automobila staje ih 350 evra mesečno, a Vule ističe da je ta cifra i skuplja. Odlazak na odmor je veoma skup za četvoročlanu porodicu, a ako razmišljate o dva godišnje, trebaćete da izdvojite 6.000 evra.Što znači da treba odvojiti oko 500 evra svaki mesec kako bi se dovoljno uštedelo.

Ali, ako ste još i pušač, možda ćete morati da razmislite o dodatnom poslu.-Kutija od 20 cigareta je 8 evra, ako ih kupujete svaki dan, mesečno ćete potrošiti 240 evra ili 480 evra ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i treba da tražite dodatni posao za taj trošak - zaključuje Vule.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka troškovi života mesečni troškovi životni stanard Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana