Tekst objavljen: 24.05.2021 10:55        


Međunarodni monetarni fond (MMF) traži da se potroši dodatnih 50 milijardi dolara kako bi se osiguralo ubrzanje kampanje vakcinacije protiv koronavirusa, ističući da na kraju taj trošak može generisati povrat globalnoj ekonomiji od 9.000 milijardi dolara

MMF: Potrebno je 50 milijardi dolara da bi se okončala pandemija

MMF je apelovao da se najmanje 40 odsto svetske populacije vakciniše do kraja ove godine, a najmanje 60 odsto do juna 2022. godine.

Do sada je samo 9,5 odsto svetskog stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema statistici naučnog online magazina Our World in Data, stacioniranom na Univerzitetu Oxford.

“Nijedna zemlja ne može da se vrati u normalu dok sve zemlje ne uspeju da poraze pandemiju“, navodi se u novom izveštaju MMF-a pod nazivom “Predlog za okončanje pandemije COVID-19“.

Da bi se to postiglo, Fond smatra kako treba uložiti globalne napore da se izdvoji još 50 milijardi dolara za jačanje globalnog programa vakcinisanja.

Ova dodatna sredstva koristila bi se za to da se pokrivenosti COVAX vakcinom poveća na 30 odsto sveta, zatim za nabavku dodatnih testova i za proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Što se tiče načina na koji bi se ta sredstva prikupila,MMF kaže kako bi se najmanje 35 milijardi dolara moglo osigurati od javnih, privatnih i multilateralnih donatora, a ostatak od vlada koje potencijalno mogu biti podržane od multilateralnih agencija.

U izveštaju se navodi da već postoji najmanje 15 milijardi dolara na raspolaganju iz COVID programa finansiranja koje su kreirale razvojne banke, poput Svetske banke i Azijske banke za razvoj.

“MMF, takođe, može igrati ulogu u pomaganju zemljama da podmire svoje potrebe za finansiranjem, podržavajući napore samih država da stvore fiskalni prostor i potencijalno delujući kao treća finansijska linija u krajnjoj nuždi“, dodaje se u izveštaju.

Ovaj međunarodni kreditor sa sedištem u Vašingtonu saopštio je u aprilu da se očekuje da će globalna ekonomija ove godine porasti za 6,0 odsto, a 2022. godine za 4,4 procenta.

Međutim, od kako je izbila pandemija MMF upozorava na nejednake posledice zdravstvene krize i iz nje proistekle ekonomske krize.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kraj pandemije MMF pandemija korona virus vakcinacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana