Tekst objavljen: 22.10.2013 14:00        


Narodna banka Srbije (NBS) je ukazala da je njena analiza pokazala da je najisplativija štednja u dinarima. Procenjivana je, kako je navedeno u saopštenju centralne banke, isplativosti dinarske i devizne štednje u periodu od januara 2001. do oktobra 2013, kao i isplativost štednje oročene oko Svetskog dana štednje u 2012. godini.

NBS: Štedite u dinarima, isplati se više od evra

- U proteklih 13 godina štednja u dinarima oročena na godinu dana bila je isplativija od štednje u devizama iste ročnosti u većem broju posmatranih perioda (u 95 od 142), pokazuje prva analiza. Do istog rezultata se dolazi i ako se devizna štednja obračunava po višoj kamatnoj stopi od prosečne - navela je NBS.

Dodaje se da je i štednja u dinarima, oročena na godinu dana oko Svetskog dana štednje u 2012. godini, takodje je bila isplativija od štednje u devizama u tom periodu.

Analiza je pošla od pretpostavke da je 31. oktobra 2012. godine oročeno 100.000 dinara na godinu dana po kamatnoj stopi od 10 odsto i 100.000 dinara u evrima po stopi od 3,9 odsto. Po isteku perioda oročavanja, na štednju u dinarima štediša bi dobio 6.012 dinara (ili 53 evra) više u odnosu na štedišu koji se opredelio za štednju u evrima.

- Dinarska štednja ostaje isplativija od devizne i pri obračunu kamata po maksimalnim, odnosno minimalnim kamatnim stopama na dinarsku i deviznu štednju, zaključak je analize koja potvrdjuje da je stabilnost kursa dinara u poslednjoj godini učinila štednju u dinarima znatno isplativijom od štednje u devizama u tom periodu - istakla je NBS.

Dinarska štednja je, kako je navedeno u saopštenju, isplativiji i zbog povoljnijeg poreskog tretmana jer prihod od kamata na dinarsku štednju, za razliku od devizne, nije oporezovan.

- Opredeljenje za štednju u dinarima i njena isplativost u narednom periodu zavisiće od makroekonomske stabilnosti, visine inflacije, odnosa izmedju kamatnih stopa na dinarsku i deviznu štednju, kretanja kursa dinara i poreskog tretmana dinarske i devizne štednje - navela je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše Nedelja štednje nedelja štednje 2013 devizna štednja dinarska štednja kamate na štednju kamata na štednju nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana