Indikativni kurs Evra na dan 27.11.20. :: 117.5820 rsd
Tekst objavljen: 16.12.2019 12:55        


Cilj narodne banke Srbije je da inflacija naredne godine iznosi 3,0%, uz dozvoljeno odstupanje od ± 1,5 p. p, navodi se u Programu NBS u 2020. objavljenom u najnovijem Službenom glasniku

Planovi NBS za 2020. godinu: Kolika inflacija se očekuje?

Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa u narednoj godini.

Intervencije na domaćem deviznom tržištu sprovodiće radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, kao i radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi, stoji u Programu NBS.

Navodi se i da će Narodna banka Srbije nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti usmerenih na sprečavanje nastanka novih problematičnih kredita, što je u proteklom periodu rezultiralo znatnim smanjenjem učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima banaka.

Centralna banka planira i da nastavi da sprovodi strategiju dinarizacije u skladu s Memorandumom o strategiji dinarizacije, čime će dodatno doprineti smanjenju izloženosti privrede, stanovništva i države valutnom riziku.

Usvajanjem zakona iz oblasti platnog sistema na predlog Narodne banke Srbije u 2018. godini, kao i početkom rada sistema za instant plaćanja, stvoreni su uslovi da se u narednom periodu nastavi s razvojem postojećih i stvaranjem novih načina za izvršavanje platnih transakcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
predikcije predviđanja Narodna banka Srbije 2020 inflacija plivajući kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana