Tekst objavljen: 30.06.2022 14:25        


Švajcarska nema sopstvena skladišta za gas i u potpunosti je zavisna od uvoza

Presek stanja u Evropi: Inflacija u Nemačkoj usporila, Švajcarci se spremaju za nestašicu gasa


Nemačka inflacija je u junu 2022. neočekivano opala na 8,2 odsto međugodišnjesa 8,7 odsto u maju, prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena EU (HICP), pokazuju podaci nemačkog zavoda za statistiku, Destatisa.

Prema nemačkim nacionalnim standardima, potrošačke cene robe i usluga su u junu u proseku bile veće za 7,6 odsto nego godinu dana ranije, u odnosu na 7,9 odsto u maju, prenosi portal Politiko.

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su da će inflacija u junu dalje ubrzati na 8,8 odsto.

Smanjenje nemačke inflacije je, kako se ocenjuje, rezultat poreskih olakšica na gas, drastično sniženih cena javnog prevoza i nešto nižih cena nafte nego prethodnih meseci.

Ovi pokazatelji će bitidobrodošla vest za Evropsku centralnu banku (ECB) u njenoj borbi protiv rasta cena.

Istovremeno,švajcarska vlada sprovodi pripreme za moguću nestašicu gasai izradila je plan za slučaj da nema dovoljno gasa za pokrivanje potreba. Ukoliko apeli na štednju i prelazak na postrojenja na naftu ne budu bili dovoljni, prema planu vlade, biće racionalizovana potrošnja gasa.

Domaćinstva i socijalne službe bi, u prvoj fazi, dobijali gas bez ograničenja. Međutim, ostali potrošači bi bili suočeni sa unapred određenim kontingentima za gas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Švajcarska nema sopstvena skladišta za gas i u potpunosti je zavisna od uvoza. Do tri četvrtine isporuka gasa dolazi iz Nemačke, pa bi Švajcarska, u slučaju nestašice gasa u Nemačkoj, bila automatski pogođena.

Britanska privreda je porasla u prva tri meseca 2022. godine za 0,8 postou odnosu na prethodni kvartal, prema današnjim konačnim statističkim podacima.

Time je potvrđena ranija preliminarna procena Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS), prenosi Rojters, napominjući međutim da će se tek manifestovati posledice rasta inflacije koja sada preti da izazove recesiju u toj zemlji.

Osim toga, dostupan je podatak da je pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzao u maju - na 4,3 posto na godišnjem nivou, sa 2,8 procenata u aprilu. O tome je danas izvestilo rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija evropska ekonomija Nemačka švajcarska ekonomska kriza inflacija nestašica gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana