Tekst objavljen: 01.02.2023 15:15        


Na samom početku ove godine individualni potrošači prirodnog gasa u Srbiji ovaj energent plaćaju skuplje, a računi s novom cenom stići će im na kućne adrese ovog meseca

Prosečan račun za gas biće veći za oko 1.400 dinara?


Za individualne potrošače prirodnog gasa ovaj energent skuplji je za 11 odsto, a to će prosečni račun za gas, odnosno potrošnju od oko 3.100 kilovat časova, uvećati za oko 1.400 dinara mesečno.

Inače, pre poskupljenja prirodnog gasa, koje je usledilo na početku ove godine, ovaj energent poskupeo je pre pet meseci - u avgustu prošle godine i od tada je koštao 3,42 dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Sadašnja cena kilovat časa koji obračunava JP „Srbijagas”, koji je i najpovoljniji distributer u Srbiji, iznosi 3,79 dinara, takođe bez poreza na dodatu vrednost. Tako je u odnosu na avgust prošle godine i poskupljenje od devet, a potom 11 odsto, sada potrošnja za petinu skuplja u odnosu na tada.

Uz poskupljenje prirodnog gasa, potrošačima se od oktobra prošle godine ovaj energent obračunava drugačije nego do tada, odnosno, umesto u kubnim metrima, obračunava u kilovat časovima. To je u tom trenutku zbunilo veliki deo potrošača, ali je ukazano da promena načina obračuna potrošnje prirodnog gasa ne utiče na visinu računa za utrošeni gas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naime, potrošnja gasa u kubnim metrima množi se s 10,26, te je, recimo, potrošnja od 35 kubika adekvatna potrošnji od 359 kilovat časova. To znači da je prosečna potrošnja prirodnog gasa od oko 300 kubnih metara adekvatna potrošnji od 3.100 kilovat časova, te bi se moglo očekivati da će se prosečan račun s oko 12.000 dinara, uvećati na oko 13.500 dinara.

Izvesno je da neće svi potrošači prirodnog gasa u Srbiji plaćati isti ceh za istu potrošnju. Poznato je da se cena prirodnog gasa u Srbiji razlikuje i da nije ista kod svih distributera, te će neko kilovat čas plaćati nešto malo više, a neko nešto malo manje. Naime, na cenu kilovat časa, koju naplaćuju distributeri, valja dodati porez na dodatu vrednost, koji za prirodni gas iznosi 10 odsto, kao i još nekoliko stavki koje utiču na krajnju cenu - distributerska razlika, korekcioni faktor, koji nije uvek isti i po pravilu je viši zimi...

Izdatak za energente raste

Cene energenata su još prošle godine počela da idu naviše, a poskupljivali su i gas i struja, ogrevno drvo. Od početka ove godine nastvaljeno je u tom smeru, te su izdvajanja domaćinstava za ovu stavku dodatno porasla. Osim prirodnog gasa, od 1. januara je za osam odsto skuplja električna energija pa mesečni izdatak za energente tanji kućne budžete. Naime, poskupljenje struje prosečni mesečni račun uvećava za oko 300 dinara, a prosečan ceh za gas za oko 1.400 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplji gas cena gasa gas veći računi za gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana