Tekst objavljen: 12.07.2022 12:55        


Trenutna obustava isporuke gasa iz Rusije preko Severnog toka 1, usled remonta gasovoda, ide u korist Moskve, jer je dovela do daljeg skoka cene gasa, ukazuje direktor regulatornog energetskog tela Austrije "E Kontrol" Volfgang Urbančič

"Remont Severnog toka 1 diže cenu gasa"


Ukoliko bi isporuke preko Severnog toka 1 bile potpuno obustavljane i posle remonta, kaže, Evropa bi morala hitno da deluje.

Urbančič je, za ORF, objasnio da postoje zalihe za leto, ali je neopogodno naći što pre alternativne izvore pred hladno doba godine.

On je istakao da se mora poći od toga da će u narednom periodu svakako isporuke gasa biti manje, a to je relevantno za punjenje skladišta gasa.

"Bez ruskog gasa neće biti moguće ispuniti od EU zatraženu popunjenost skladišta od 80 odsto. Trenutno su skladišta popunjena samo za 48 odsto", objasnio je on.

Urbančič je naglasio da se, u slučaju potpune obustave isporuke, mora pojasniti kako se može pristupiti postojećim količinama u rezervama, jer skladištima upravljaju i privatna preduzeća.

On je kazao i da je strateška prednost Austrije što ima toliko skladišta gasa u zemlji.

Kada je reč o ceni gasa, Urbančič očekuje dalje poskupljenje, a za domaćinstva poskupljenje će osetno uslediti krajem ove ili početkom iduće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rekao je da je nemoguće prognozirati koliko će brzo i do koliko rasti cene gasa.

Da bi se cena gasa držala na podnošljivim nivou za potrošače kaže potrebno je evropsko rešenje.

Ujedno poručuje da koja god se mera preduzme potrebno je smanjiti potrošnju.

Urbančič je ujedno skeptičan prema subvencionisanim cenama.

"Ako bi Austrija uvela subvencionisane cene struje preko uticanja na cene na veliko, onda bi to imali posledice po poreske obveznike koje bi to platili, te bi profitirali samo strani korisnici", objasnio je šef "E-Kontrola".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Austrija remont severni tok cena gasa gas rast cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana