Tekst objavljen: 09.10.2013 9:30        


Iako su za kredite osigurane kod Nacionalne korporacije znatno povoljnije kamatne stope komplikovane procedure i visoki troškovi realizacije pozajmice su stavka kojih će se građani Srbije teško rešiti.

Šta dobijamo osiguranjem stambenog kredita

Uvođenjem osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije donekle je pružena doza sigurnosti građanima prilikom podizanja stambenih kredita iako klijenti najčešće nisu obavešteni šta im se zapravo ovim osiguranjem nudi i koliko ih to košta. Šta znači osiguranje kredita kod Nacionalne korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK)?

Ova institucija osnovana je kako bi se pre svega regulisalo funkcionisanje tržišta stambenih kredita kao i pokrili rizici naplativosti, što direktno utiče na smanjenje bankarske kamatne stope.

Recimo, ukoliko se dogodi da ne možete više da plaćate kredit, banka u zakonski predviđenom roku obaveštava NKOSK o početku pokretanja procedure naplate iz hipoteke, što povlači plaćanje rata kredita od strane NKOSKa sve do momenta prodaje nekretnine. Dakle, ova institucija preuzima plaćanje obaveza, a to joj se nadoknađuje po prodaji nekretnine.

Naravno, i logično je da je tako, jer svaki klijent plaća osiguranje kredita kod NKOSKa. Kako to banke najčešće oglašavaju, osiguranje kredita košta prosečno od 1,5 do 2,5 odsto od iznosa kredita.

Međutim, sam iznos osiguranja ne može biti za sve isti, jer se osiguranje pre svega određuje prema stepenu zaduženosti klijenta, odnosu pokrivenosti hipoteke naspram kredita, posedovanju polise životnog osiguranja, da li se kupuje objekat u izgradnji… što može da dovede do toga da nas osiguranje kredita izađe i oko pet odsto od iznosa kredita.

Iako banke u ponudi imaju stambene kredite koji se ne osiguravaju kod NKOSKa, po pravilu svaki zahtev za stambeni kredit prvo se „nudi” NKOSKu na osiguranje.



Kada govorimo o stambenim kreditima, vremenski okviri odobravanja i realizacije kredita mogu biti neshvatljivo dugački, a procedura komplikovana.

Iako za svaku vrstu bankarskog poslovanja postoje strogo određene procedure, najjednostavnije bi bilo kada bi sve teklo po predviđenoj putanji i realnim okvirima kada su u pitanju stambeni krediti. A to bi trebalo da izgleda ovako kada su u pitanju krediti osigurani kod NKOSKa:

1. Po prijemu zahteva za kredit, banka u roku od 30 dana mora da podnese zahtev NKOSKu za osiguranje kredita;

2. NKOSK donosi odluku o odobrenju osiguranja u roku od dva radna dana, ukoliko je sve u redu sa dokumentacijom;

3. Po odobrenju NKOSK obaveštava banku o pozitivnoj odluci i banka sastavlja založnu izjavu za upis hipoteke koju dostavlja NKOSKu na verifikaciju;

4. Posle verifikacije kod NKOSKa banka vas obaveštava i sa bankom ugovarate potpisivanje ugovora i realizaciju kredita.

Dakle, realan okvir od 45 dana za realizaciju kredita od momenta podnošenja zahteva, što često nije tako. Kod subvencionisanih kredita, u ovoj proceduri postoji još dodatnih koraka koji se moraju odraditi:

1. Posle donošenja pozitivne odluke, NKOSK prosleđuje Ministarstvu ugovore na potpis;

2. Ugovori se potom dostavljaju banci;

3. Banka izrađuje založne izjave za upis hipoteke i dostavlja ih NKOSKu na verifikaciju;

4. Nakon verifikacije i upisa hipoteke ugovora se isplata sa bankom, posle čega država prenosi sredstva banci na račun kako bi banka mogla isplatiti kredit.



Rekli bismo da je ovde realan rok za realizaciju kredita oko 60 dana, ali iz iskustva znamo da ti rokovi često budu premašeni.

Iako osiguranjem kredita kod NKOSKa zaista dobijamo kredit po povoljnijim kamatnim stopama u odnosu na neosigurane kredite (razlike u stopama mogu dostići i četiri odsto za kredite u evrima), komplikovane procedure i visoki troškovi realizacije kredita su izgleda stavka kojih će se građani Srbije teško rešiti.

Naime, za prosečan kredit od 60.000 evra, potrebno je učešće od 12.000 evra, kao i prateći troškovi koji mogu dostići gotovo 5.000 evra.

Od toga, na naknadu banke možemo dati i do 1.200 evra, za procenu vrednosti 100 evra, vlasnički list 10 evra, overu založne izjave pet evra, upis hipoteke 170 evra, overu kupoprodajnog ugovora oko 300 evra, osiguranje nekretnine 50 evra, a za osiguranje kredita kod NKOSKa i do 3.500 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

15 komentara

  1. User image
    klaus 15.11.2014 18:59

    Jos jedna birokratska prepreka i nepotrebno bacen novac, ali gde bi radili partiski drugovi i rodbina. Banke i tako deru sa kamatama i uvek se obezbedjuju sa hipotekom. Jos malo pa ce i bubreg da traze u zalog!

  2. User image
    klaus 17.12.2014 22:49

    Jos jedna izmišljena institucija naravno korumpirana!

  3. User image
    Marija 22.01.2015 11:53

    A sta ako prodajom hipoteke banka ne izmiri svoja potrazivanja po kreditu, usled pada trzisne vrednosti nekretnine? Jel ovo rizik koji snosi nkosk?

  4. User image
    zorica 13.08.2015 8:37

    Šta ako prodajom hipoteke banka ne izmiri svoja potrazivanja po kreditu, usled pada trzisne vrednosti nekretnine? Jel ovo rizik koji snosi nkosk?

  5. User image
    Mirjana 02.07.2016 16:30

    Ko placa osiguranje kod navedene Korporacije? Banka ili klijent koji uzima kredit? Ko se ovde osigurava?

  6. User image
    Bojan 18.07.2016 9:51

    Kakva deračina.. Pa ako je osiguran onda bi trebalo u slučaju da ne mogu da plaćam kredit da ga plati nkosk, valda sam zato uplatio osiguranje..

  7. User image
    Mico 10.09.2016 12:54

    Sve ide na teret kupca nekretnine. Banka se u ovom slucaju osigurava sa tri strane, zahteva zivotno riziko osiguranje, osiguranje kod NKOSK i upis hipoteke na nekretninu. Mene je sve to kostalo oko 4.000 evra. I sve je to uredu ali mi nije jasno zasto sam NKOSK platio 1.450,00 evra? Ako je zbog niske kamatne stope, ista je i ovako "niska" najveca u Evropi.

  8. User image
    Oderani od strane Nkosk a 24.12.2016 14:08

    U nasem slucaju uzeli su 3,5% ..koliko im treba ,bez ikakvog obrazlozenja i mogucnosti da se zalimo na iznos.pored hipoteke i usca od 23%iznosa
    Sramota za drzavu koja ih je formirala

  9. User image
    Tanja 22.02.2017 12:10

    Dakle, sta tacno dobija onaj koji plati osiguranje, tj. korisnik kredita? Banka se naplati od Nkosk-a kada se hipoteka vec pokrene, onda se proda nekretnina i tada se naplati Nkosk. Ako je trzisna vrednost stana opala i isti prodat za nizu cenu od iznosa preostalog kredita, opet korisnik kredita nadoknadjuje razliku ili se ona sudski naplacuje od kupca ako dotle dodje. Nkosk stiti banku, banka stiti Nkosk, a onog ko je sve to platio ne stiti niko.

  10. User image
    Dejan 03.04.2017 21:03

    Ja bih razumeo da osiguranje placa umesto mene ukoliko zbog bolesti ili otkaza ja nisam u mogucnosti da placam... Ovde nema odgovora sta ja u stvari dobijam osiguranjem i zasto se zove osiguranje kredita... klasicna prevara...

  11. User image
    Vesna 17.04.2017 16:47

    Sta u slucaju prevremene otplate
    kredita? Da li se novac vraca klijentu?GM

  12. User image
    Marija 12.05.2017 15:33

    I mene zanima da li se novac vraca s obzirom da se zove osiguranje?

  13. User image
    violeta 08.06.2017 11:44

    I mene zanima ko pokreće povraćaj dela sredstava nakon prevremene otplate kredoita?

  14. User image
    Aleksandar 27.09.2018 18:41

    Meni banka kaze da mi je stambeni kredit osiguran kod nacionalne korporacije a ja nemam pojima o tome i nisam placao kredit u jednom duyem periodu i kao nacinalna korporacija je placala redovno,Kako da proverim sve ovov

  15. User image
    Svetlana Cvijic 19.02.2020 15:14

    Šta ako prodajom hipoteke banka ne izmiri svoja potrazivanja po kreditu, usled pada trzisne vrednosti nekretnine? Jel ovo rizik koji snosi nkosk ili je osiguranje placeno samo da se uzmu pare od korisnika kredita?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke banke hipoteke hipoteka osiguranje NKOSK osiguranje nekretnine osiguranje imovine stambeni krediti stambeni kredit kamatica osiguranje stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana