Tekst objavljen: 01.04.2022 13:10        


"Keš ili kartica", pitanje je koje svakodnevno čujemo u gotovo svakom restoranu ili kafiću. I dok je za mnoge ono uobičajeno, cela priča može da ima i drugačiju pozadinu

Šta može da se krije iza pitanja "keš ili kartica" koje uvek čujemo u kafiću?


Dve su činjenice: Jedna je da fiskalna kasa zahteva odgovor da li se plaćanje vrši karticom ili gotovinom. Druga je, međutim, takozvano "duplo knjigovodstvo" koje je i dalje moguće organizovati i koje se vodi kao nelegalna aktivnost.

„Ovo pitanje ugostitelji svima postavljaju jer u fiskalnu kasu moraju da upišu da li se plaćanje vrši karticom ili gotovinom. Takvu opciju podrazumeva softver, a i u jednom i u drugom slučaju dobije se isti fiskalni račun. S druge strane, kada govorimo o utaji poreza. postoji mogućnost da neki ugostitelji pokušavaju da sporovedu tu nezakonitu aktivnost, ali sada je to lakše otkriti nego ranije", kaže nam poreski stručnjak Đerđ Pap.

U čemu je caka?

- Caka može da bude u tome da ugostitelji imaju dve fiskalne kase - počinje svoju priču jedan ugostitelj.

- Jedna kasa nije povezana na sistem, druga jeste. Ukoliko plaćate karticom, dobijate regularan fiskalni račun na koji se plaća porez. Ako plaćate u kešu, fiskalni račun može da se izda sa druge kase koja nije povezana na sistem, a to znači i izbegavanje plaćanja poreza. Za ugostitelja to znači veću zaradu - kaže on.

Naš sagovornik kaže da ovo nikako nije pravilo u ugostiteljstvu, ali navodi da ovakvih primera ima, kao i da ih je i u drugim delatnostima.

- To je i odgovor na pitanje zašto vam mnogi trgovci daju popust ukoliko plaćate kešom - kaže naš sagovornik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dodaje i da je lažni fiskalni račun vrlo lako prepoznati.

Pravi fiskalni račun u donjem delu ima znak koji se sastoji od četiri ocila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu. Mora imati jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta. U posebnom delu imaju i podaci o porezu (procentualno i vrednosno).

Lažni pak nema pomenuti znak, koji je inače, i više nego vidljiv na računu. Nema ni detaljne stavke o visini poreza u procentima.

Na ispravnost računa više puta je upozoravalo i Ministarstvo finansija, a tokom igre "Uzmi račun i pobedi".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje kešom plaćanje karticama kafići fiskalni računi porezi đerđ pap

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana