Tekst objavljen: 13.05.2024 15:55        


Da, dobro ste pročitali

Sve više firmi podstiče zaposlene da prave greške


Širom sveta sve je veći broj kompanija koje ohrabruju zaposlene da razvijaju sopstvene poslovne ideje, makar se to završilo i neuspehom.

U poslednje vreme primetan je trend da preduzeća, posebno ona velika koja to mogu da priušte, podstiču svoje zaposlene da se upuste u preduzetništvo pod njihovom krovom. To znači da njihovi zaposleni dobijaju priliku da realizuju svoje poslovne ideje unutar kompanija u kojoj rade, ili bar da to pokušaju.

Pojedine firme obezbeđuju i finansijsku i kadrovsku pomoć preduzetnim zaposlenima koji žele da razvijaju inovacije. Primera radi, Google podstiče svoje zaposlene da bar 20 odsto svog radnog vremena utroše na projekte koji nemaju nikakve veze sa njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Naravno, kompanije koje to čine vrlo dobro su svesne da se ovo ne mora završiti uspehom. Zato često ohrabruju svoje zaposlene i kada se njihov preduzetnički podvig završi neuspehom, a neke ih za neuspeh čak i nagrađuju, jer smatraju da bi to moglo podstići razvoj internog preduzetništva.

Mnogo je ekonomista koji tvrde da je takva poslovna strategija dobra jer razvija samopouzdanje kod potencijalnih inovatora ali i pruža im priliku da se uče na svojim greškama.


Nagrade za najbolje propale ideje

Neka preduzeća otišla su čak i korak dalje. Primera radi, francuska energetska kompanija Engie dodeljuje svojim zaposlenima specijalne nagrade za “najbolju propalu ideju”. Na ovu nagradu pretenduju ljudi koji su imali odvažne ideje i usudili su se da pokušaju da ih realizuju u praksi ali im iz nekog razloga, koji se ne mora ticati kvaliteta tih ideja, nije uspelo. Engie promoviše ove ideje u svojim redovima i predočava njihov tok razvoja ostalim zaposlenima kako bi oni mogle da uče na greškama svojih kolega.

Pomenuta francuska kompanija međutim nije ni prva ni poslednja sa ovakvim sistemom nagrađivanja. Tu praksu popularizovao je indijski konglomerat Tata Group u periodu između 2016. i 2020. godine. U njoj je kandidate za nagradu birao direktor inovacija a oni su, kako bi se nominovali, morali da prezentuju svoj neuspeh ostalim zaposlenima. Tata Group je time pokušala da podstakne ljude da otvorenije govore o svojim poslovnim promašajima, ali i da sami izvuku zaključke šta im je bila najveća barijera za razvoj poslovnih ideja. Kandidati za pomenutu nagradu su bili uglavnom kreatori zanimljivih poslovnih ideja koje nisu uspele zato što je kompanija sumnjala u njihov potencijal ili zato što je delovalo da nisu preterano profitabilne.

Tokom jednog predstavljanja propale ideje u indijskoj kompaniji član žirija je bio visoki rukovodilac u Tata Group-u koji je imao intuiciju da neuspeli inovator ipak ima veliki potencijal. Zato ga je posle prezentacije pozvao na sastanak na kom su zajedno razradili njegovu ideju tako da ona zaista postane primenjiva u proizvodnji. Potom su ovaj primer promovisali unutar kompanije kako bi osnažili još budućih inovatora da svojom kreativnošću doprinesu njenom razvoju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovni pokušaji firme posao neuspeh

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana