Tekst objavljen: 01.12.2021 13:35        


Pod pretpostavkom da ćemo izaći iz zdrastvene krize, konsultantska kuća Mekinzi (McKinsey&Company) je u svom istraživanju sa 1.000 kompanija širom sveta prepoznala četiri scenarija kada je reč o ekonomskim trendovima, od stagflacije do nastanka "dekade rasta", rekao je partner u Mekinziju Ivan Ostojić na Samitu privrednih lidera u Beogradu

Svetska ekonomija: Četiri scenarija na stolu kada prođe pandemija


Ostojić je naglasio da sve zavisi od toga koliko brzo će doći do oporavka tražnje i povratka ponude na globalnom nivou.

Ukoliko se desi jak rast tražnje koju ne prati ponuda, nastaće period stagflacije, kao što se desilo u SAD posle „naftnog šoka“, istakao je Ostojić, koji je partner u konsultantskoj kući Mekinzi Švajcarska.

„Već sad vidimo neke indikatore toga, kao što je rast inflacije, ali se nadamo da su oni privremeni“, rekao je Ostojić učesnicima trećeg Samita privrednih lidera (CEO Summit Beograd) u organizaciji InStore magazina.

Drugi scenario, kako pokazuju rezultati Mekinzijevog istraživanja, kaže da će svet, ukoliko ne dođe do oporavka ni ponude ni tražnje, doživeti „izgubljenu deceniju“, kao što se desilo u Japanu devedesetih godina.

S druge strane, ukoliko dođe do jakog povećanja ponude a to ne bude praćeno tražnjom, onda, kako upozorava Ostojić, prema trećem scenariju može doći do perioda niskog rasta i podele na gubitnike i dobitnike.

„Većina učesnika istraživanja, međutim, veruje u četvrti scenario – da ćemo imati dekadu jakog rasta, kao što se desilo posle Drugog svetskog rata, sa oporavkom tražnje i ponude“, rekao je Ostojić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Da bi se to desilo, moramo da povećavamo produktivnost, što znači da uložimo u ponudu, ali i sa druge strane da povećavamo tražnju, a da bi se to omogućilo, mora se misliti na to kakvu radnu snagu ima određena zemlja i potrebno je snažno uložiti u tehnološki razvoj“, zaključio je Ostojić.

Na Samitu privrednih lidera – CEO Summit Beograd prisutno je oko 450 učesnika i predstavnika kompanija i finansijskih institucija iz Srbije, regiona i Evrope, koji izlaganja prate uživo u hotelu Hajat ili putem interneta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija svetska ekonomija pandemija korona virus ekonomske prognoze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana