Tekst objavljen: 14.02.2022 16:10        


Dokle god se za rast cena na tržištu nekretnina u Srbiji uzima kao reper prosečna cena kvadrata, u drugi plan padaju sve basnoslovno visoke cene luksuznih nekretnina, a daleko od toga da ih nema, pogotovo u prestonici.

U kojim beogradskim opštinama su najskuplji stanovi?


U Beogradu postoji nekoliko opština u kojima cene kvadrata vrlo lako dostignu astronomske cifre. Tu se misli na Savski Venac, Vračar, Novi Beograd, Dedinje i Senjak. Uluksuznim naseljima u ovim opštinama cene kvadrata često pređu i 7.000 evra.

Na primer, za jedan luksuzni penthaus na Vračaru u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save, površine 216 kvadrata potrebno je izdvojiti 4.335 evra po kvadratu, piše Blic biznis. Na opštini Savski venac, luksuzni stan u Resavskoj ulici površine 136 kvadrata se trenutno prodaje po ceni od 492.593 evra, tj. 3.622 evra po kvadratu. Četvorosoban stan na Dedinju, površine 206 kvadrata, košta nešto više od 3.680 evra po kvadratu, tj. 900.000 evra ukupno.

Cene po opštinama

- Cena kvadrata na Vračaru se kreće u proseku od 3.000 do 4.000 evra, uglavnom je skuplja novogradnja ali ni nekretnine starijoj gradnji nisu mnogo niže, kaže za "Blic Biznis" vođa prodajnog tima sajta Nekrentine.rs, Jelena Davidović.

Što se tiče Novog Beograda, najskuplji kvadrati kako ističe Davidović, može se naći u Bloku West 65 i A bloku.

- U Bloku West 65 prosečna cena kvadrata nije ispod 4.000 evra. Takođe u A bloku, cena kvadrata je iznad 3.500 evra, ali doseže čak i 7.000 ako tražite suv luksuz, ističe ona.Dodaje da su slične cene i u Savadi.

- Savski venac spada u jednu od najskupljih beogradskih opština. Prosečna cena kvadrata je uglavnom preko 3.000 evra ali ukoliko, na primer, tražite luksuzno opremljen penthaus, potrebno je da izdvojite i oko 6.000 evra po kvadratnom metru, nastavlja Davidović.

Ona napominje da na ovoj beogradskoj opštini vlada veliko interesovanje za stanove u Beogradu na vodi.

- Prodajne cene tamo su od 3.000 evra po kvadratu, ali za luksuzne stanove je potrebno odvojiti i preko 7.000 evra, objašnjava Davidović i dodaje da postoje ekstremni slučajevi kada je u pitanju prodajna cena po kvadratu, ali je važno reći da nije prodat veliki broj takvih stanova.


Ona izdvaja i naselja Dedinje i Senjak, gde nekretnine papreno koštaju.

- Za kvadrat luksuzne vile u ovim naseljima potrebno je izdvojiti između 5.000 i 6.000 evra, ističe ona.

-Slična situacija je i u opštini Stari grad, ali bitno je napomenuti da u obe opštine (Stari grad i Savski venac) ima značajno manje oglašenih nekretnine za prodaju u odnosu na ostale delove grada, zaključuje Davidović.

Kada su u pitanju kuće u podnožju Avale, navodi ona, cene se kreću od 1.000 do 1600 evra po kvadratu, u zavisnosti od stanja i opremljenosti. Slična situacija je i sa kućama u okolini planine Kosmaj.

Najskuplji kvadrat krajem 2021.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora, u poslednjem tromesečju 2021. godine, prodat je u Beogradu na vodi i iznosio je 10.068 evra, objavio je Republički geodetski zavod.

Tako je u opštini Savski venac, prema Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za poslednji kvartal 2021, relizovana najveća cena. Zatim sledi Vračar sa najvišom cenom od 3.937 po kvadratu, u novogradnji.

Najviša prosečna cena u novogradnji je zabeležena na Savskom Vencu od 3.328 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovi beograd opštine stanovi stanovi u beogradu Beograd cena nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana