Tekst objavljen: 24.05.2024 15:55        


Verovatno niko od nas neće u budućnosti imati posao zbog razvoja veštačke inteligencije (AI), ali problem će biti pronalaženje smisla egzistencije, izjavio je američki preduzetnik Ilon Mask

"Verovatno niko od nas neće imati posao zbog AI"


On je, govoreći preko veb kamete na konferenciji Vivateh u Parizu, naglasio da su za ostvarenje ovakvog scenarija neohodni "univerzalni visoki prihodi" i budućnost u kojoj neće biti nedostataka robe i usluga, prenosi CNN. Prema Maskovoj viziji, ljudi će i dalje moći da rade ako to žele, ali to neće biti obavezno.

"Ako želite da radite posao koji je neka vrsta hobija, možete, ali veštačka intelegencija i roboti će nabavljati svu robu i obavljati sve usluge koje su vam potrebne", rekao je vlasnik kompanije Tesla.

On je istovremeno naveo da je zabrinut oko razvoja veštačke inteligencije i pozvao roditelje da svojoj deci organiče pristup društvenim medijima, pošto te platforme "programira veštačka inteleigencija koja podiže dopamin na maksimum".


Mask je ranije ove godine naveo da će AI koja je pametnija od čoveka biti dostupna do 2026. godine.

Izvršni direktor firme Baidu, Robin Li juče je na Vivateh konferenciji izjavio da su današnji najmoćniji AI modeli još dosta daleko od nivoa na kojem je intelekt čoveka. Li smatra da će AI biti potrebno bar 10 godina da prestigne ljudsku inteligenciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ilon mask veštačka inteligencija poslovi gubitak posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana