Tekst objavljen: 22.11.2022 15:55        


Stalna podrška zombi firmi više nije održiva u svetu visokih kamatnih stopa

"Zombi firme" postaju sve veća opasnost za Evropu


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlade u regionu, u kojem je aktivna, da preispitaju kovid mere podrške kompanijama, upozoravajući da bi podržavanje tzv. "zombi" firmi moglo da ima negativan efekat na zdrava preduzeća.

Dok je korporativni dug dostigao rekordne nivoe u otprilike 40 ekonomija u kojima EBRD posluje,neizvršenja obaveza su pala na rekordno nizak nivo u mnogim zemljama, utvrdila je ova razvojna banka u svom godišnjem Izveštaju o tranziciji 2022/2023, objavljenom danas.

EBRD navodi da je deo kompanija izbegao docnju u servisiranju duga zbog pristupa jeftinim kreditima, zahvaljujući vladinim merama nakon pandemije i finansijskoj podršci zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters. Međutim,stalna podrška više nije održiva u svetu visokih kamatnih stopa, ocenjuje se u izveštaju.

- Još uvek nismo videli posledice u smislu bankrota zbog pandemije i rata. Štaviše, broj bankrota u novim državama članicama Evropske unije je manji.Postoji rizik od ''zombifikacije'' ako se vanredne mere država nastave mnogo duže-rekla je za Rojters Beata Javorčik, glavna ekonomistkinja EBRD-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prisustvo "zombi" firmi u nekoj ekonomiji se negativno preliva na zdrave firme, koje beleže smanjenje investicija, prihode i zaposlenosti, upozorila je EBRD.

Subvencionisani krediti kompanijama koje imaju negativne novčane tokove odobravani su kroz privremene moratorijume na otplatu kredita, dogovorena smanjenja neizmirenih iznosa, hitne grantove i finansijske injekcije za likvidnosti od strane centralnih banaka, pokazuje izveštaj.

Mnoge zemlje su takođe suspendovale, barem privremeno, obavezu podnošenja zahteva za stečaj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zahtev za stečaj zombi firme evropa recesija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana