Tekst objavljen: 14.05.2013 9:10        


Konobari, građevinski radnici, medicinske sestre, lekari i programeri iz Srbije lakše će se zaposliti u inostranstvu jer su te struke deficitarne. Ugovori o radu su minimum na šest meseci, smeštaj i hrana su obično plaćeni, a može da se zaradi od 700 do 6.000 dolara mesečno.

Gde, šta i za koje pare Srbi mogu da rade "preko"

Agencije u Srbiji oglašavaju i ponude za zapadnoevropske razvijene zemlje, ali tamo će, kako kažu, lakše da se zaposle oni koji žive uz granicu i imaju mađarske, hrvatske ili papire neke druge zemlje. Za one sa srpskim dokumentima, najlakše je da se zaposle u zemlji s kojom imamo sporazum.

Najtraženiji radnici iz Srbije

- Konobari
- Kuvari
- Medicinske sestre
- Lekari
- Programeri
- Fotografi
- Higijeničari
- Sobarice
- Građevinski radnici
- Majstori (stolari, tesari, limari…)
- Pratimo političku situaciju i sporazume s drugim zemljama. Recimo, otkako je Vlada uspostavila saradnju sa šeicima, traženje posla u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je postalo hit. I našim ljudima je sigurnije pa hoće tamo da rade. Očekujemo da će i Rusija biti aktuelna i da ćemo dobijati više ponuda - kaže Petar Dragičević, direktor novosadske agencije Agava.

Mahom su ugovori na duže, kaže on, a poslodavci znaju da je najbitnije da te ljude ne hvata nostalgija.

- Srednji nivo plata je oko 800 evra, a uglavnom su im obezbeđeni stan i hrana. Stranci najviše traže naše građevinske radnike, programere i medicinske struke, a traženi su i stolari, tesari, električari, limari, zavarivači, vodoinstalateri - navodi Dragičević.

Ivan Leštanin, pravni zastupnik beogradske “Sejf kruz” agencije, koja posreduje u zapošljavanju na brodu, kaže da je prosečna plata za konobare oko 1.500 dolara. Isto važi i za kuvare, fotografe, recepconere… Oficiri i inženjeri obično zarađuju oko 6.000 dolara, a najmanje su plaćeni čistači - 700 do 800 dolara.

- Svako ko je radio na brodu zna da isplata zarade nikad nije kasnila nijedan dan. Oni koje to zanima, moraju biti stariji od 21 godine i da imaju iskustvo. Najmanja plata za asistente je 1.200 dolara, a neophodna je trogodišnja škola, tri godine iskustva na takvim poslovima u lokalnom restoranu - kaže Leštanin.

Fotograf, dodaje, mora tečno da govori engleski, jer mora i da proda fotografije. Kuvari ne moraju da govore tečno, dovoljno je da se sporazumevaju, kao i čistači.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
migranti migracije migracija imigranti dijaspora radna snaga Srbija karijera posao inostranstvo gastarbajteri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana