Tekst objavljen: 04.02.2014 12:00        


Opadajući trend kamata na oročene depozite u evrima pozitivno će uticati i na nivo kamatnih stopa na dinarske kredite - kaže za portal Kamatica Konstantinos Agaliotis, član Izvršnog odbora Alpha banke, i poručuje građanima da iskoriste bankarske usluge da rade u njihovom interesu i olakšaju teške periode.

Agaliotis: Neka bankarske usluge rade u vašem interesu Konstantinos Agaliotis, član Izvršnog odbora Alpha banke

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Na ekonomsku situaciju u Srbiji ove godine uticaće kretanja i izgledi u međunarodnom ekonomskom okruženju. Tako će, i pored najavljenog globalnog ekonomskog rasta koji će pratiti fiskalno prilagođavanje, na našu zemlju uticati usporena dinamika kretanja privrede u svetu kao posledica svetske ekonomske krize.

Za Srbiju je prognoziran realni rast BDP-a od 1,5 do 1,8 odsto. Budžetski deficit u ovoj godini biće znatno uvećan, praćen manjim rastom industrijske proizvodnje, ali i nezaposlenošću. Međutim, u Srbiji se ipak očekuje popravljanje budžetskog bilansa, postepeno povećanje kreditne aktivnosti banaka i privatne domaće tražnje kao glavnih pokretača ekonomskog rasta.

Takođe, očekujemo i nastavak tendencija u konsolidaciji bankarskog sistema. Bankarski sektor Srbije je stabilan oslonac i partner državi, naročito u vremenu krize, koji doprinosi ostvarenju bruto društvenog proizvoda i predstavlja drugu privrednu granu po vrednosti doprinosa budžetu Srbije na osnovu plaćenih poreza iz poslovanja.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Alpha Bank uspešno posluje u Srbiji već više od 10 godina i svoju reputaciju nastavlja da gradi na proverenim vrednostima – pre svega poverenju naših klijenata. Kao i prethodnih godina nastavićemo da, prateći potrebe i interese ljudi i zajednice, kontinuirano ulažemo u projekte koji imaju za cilj unapređenje života građana.

Što se tiče konkretnih poslovnih planova, nastavićemo sa reorganizacijom mreže poslovnica kako bi obezbedili povećanje efikasnosti i bolje usluge klijentima, kao i sa usklađivanjem bankarskih proizvoda sa zahtevima tržišta.

Tendencija koja je na tržištu prisutna već više od godinu dana je usmerenost ka dinarskim plasmanima, pre svega kratkoročnim. Verujemo da će ovaj trend biti nastavljen, pa je u domenu poslovanja sa stanovništvom naš fokus na atraktivnoj ponudi kredita i kreditnih kartica.

Dodatno, značajno ćemo unaprediti nas portfolio inovativnom ponudom proizvoda bankoosiguranja; takođe ćemo se truditi da dalje razvijamo mrežu naših alternativnih kanala prodaje tačnije mrežu naših poslovnih partnera na tržištu.



Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Jeftiniji krediti su česta tema medijskih polemika kada se pomene bankarski sektor u Srbiji. Verujemo da je sada, posle brojnih objašnjenja Narodne banke Srbije i Udruženja banaka Srbije, jasno da je visina kamatnih stopa posledica kompleksne mreže ekonomskih parametara koje je neophodno razmotriti pre odgovora na ovo pitanje.

Svakako, iako su mnogi od ovih parametara za sada percipirani kao negativni, ja sam optimista i čvrsto verujem da će opadajući trend kamata na oročene depozite u evrima, koji je primetan na tržištu u poslednje dve – tri godine, pozitivno uticati i na nivo kamatnih stopa na dinarske kredite: gotovinske i potrošačke.

Kada je reč o popularnim bankarskim proizvodima, slično kao i prethodnih godina, očekuje se da tržište nastavi svoj pomak prema rastu tražnje za dinarskim gotovinskim kreditima.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Pored značajne zastupljenosti u privatnoj i socijalnoj sferi života, internet u savremenom poslovnom okruženjuu kome se traži brzina, fleksibilnost i konkurentnost, igra veoma važnu ulogu.

Alpha Bank oduvek prati savremene tendencije i online prisustvo naše banke se ogleda u usluzi e-bankinga, korespondenciji sa našim klijentima putem elektronske pošte, ali i prisustva banke na društvenim mrežama preko stranica koje su posvećene našim brojnim akcijama.

Svesni smo da je putem interneta obavljanje poslovnih aktivnosti znatno brže, jednostavnije i jeftinije i zato je način upravljanja sredstvima naših klijenata, uz pomoć servisa Alpha Elektronsko Bankarstvo, dostupan 24 časa dnevno tokom cele godine.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Savet građanima bi bio da mudro koriste sredstva koja imaju na raspolaganju, da jasno definišu svoje prioritete i vode evidenciju o potrošnji. Pravilno raspolaganje finansijama podrazumeva i pametno korišćenje mogućnosti koje su u ponudi i zato neka iskoriste bankarske usluge da rade u njihovom interesu i olakšaju teške periode.

Konačno, ukoliko imate problem prilikom otplate ispitajte mogućnosti restrukturiranja usluge / proizvoda koju koristite u vašoj Banci. U svakom slučaju, razgovarajte sa svojim bankarima, oni će znati da ponude rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Konstantinos Agaliotis kamatica kamatica intervju intervju banke bankarsko tržište bankarski sektor Srbija 2014. Alpha bank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana