Tekst objavljen: 11.10.2013 9:30        


Bankarski sektor Srbije je do kraja drugog kvartala 2013. ostvario neto prihod od 15,9 milijardi dinara, što je 58,8 odsto više nego u istiom periodu prošle godine.

Banke u Srbiji u 2013. zaradile čistih 15,9 mlrd. dinara

U izveštaju, objavljenom na sajtu Narodne banke, ističe se da je ključni razlog takve promene oduzimanje dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine koja je u istom periodu prošle godine poslovala s gubitkom od 6,9 milijardi dinara.

Precizira se da je 18 banaka poslovalo s dobitkom od ukupno 20,6 milijardi dinara, a 13 banaka s gubitkom od ukupno 4,7 milijardi dinara.

Najveću dobit u drugom kvartalu uglavnom su ostvarile velike banke, dok su najveći gubici kod banaka srednje veličine.

Prema podacima NBS, rang-lista najvećih dobitnika i gubitnika relativno je neizmenjena u odnosu na prethodno tromesečje, tako da je banka sa najvećom neto-dobiti Banka Inteza, a s najvećim gubitkom NLB banka Beograd.

Inteza je, kako se navodi, u drugom kvartalu imala neto-dobit od 4,3 milijarde dinara, a slede Rajfajzen banka sa 3,6 milijardi dinara dobiti, Unikeredit sa tri milijarde, Komercijana banka sa dobiti od 2,6 milijardi dinara i Vojvođanska banka sa 1,3 milijarde dinara neto-dobiti.

Po najvećem neto-gubitku posle NLB (gubitak u drugom kvatalu 1,2 milijarde dinara), slede Alfa banka sa gubitkom od oko milijardu dinara, Univerzal banka sa 554 miliona dinara, OTP banka sa 531 milionom i Pireus banka s neto-gubitkom od 431 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana