Tekst objavljen: 07.02.2013 7:46        


Internet je bez sumnje postao veliki deo naše svakodnevnice. Ipak, bez obzira na sve prednosti funkcionisanja online, čini se da elektronsko bankarstvo kod stanovništva nije još zaživelo u skladu sa realnim potrebama.

E-banking: Saznajte šta vam sve nude domaće banke

Naime, radno vreme koje nam onemogućuje fleksibilnost odlaska u banku, radno vreme banaka koje je u poslednje vreme usklađeno sa "evropskim" od 9h do 17h, beskrajni redovi u ekspoziturama banaka, bi svakog koji poseduje računar trebalo da opredele da koristi e-banking.

Sve banke koje posluju na tržištu Srbije imaju e-banking uslugu, a da biste koristitili ovu uslugu morate imati otvoren račun. Ipak, postoje razlike od banke do banke pod kojim uslovima možete koristiti uslugu e-bankinga.

Najčešće usluga e-bankinga uključuje online uvid u stanje računa, kartica, kredita, uvid u promet po računima, online prenos novca na račune u okviru i van banke, online plaćanje računa, rata kredita, zaduženja po karticama, kao i kupoprodaju deviza.

Kako su banke u utrci za klijentima unapredile nivo svojih usluga i pojedinačne usluge spojile u jedinstvenu ponudu, sa pojavom tzv. paket računa, usluga e-bankinga kod pojedinih banaka je praktično besplatna uz plaćanje realnih troškova izvršenja elektronskih naloga.Sberbanka za mesečnu naknadu već od 159 dinara za Modern paket račun, svojim klijentima omogućuje besplatno korišćenje e-bankinga.

Korišćenjem e-bankinga imate direktan uvid u trenutno stanje na svim računima, kreditnim i platnim karticama, izvode po računu i promet u željenom period, važeću kursnu listu, kupovinu i prodaju deviza, prenos sredstava između računa, dinarska plaćanja i plaćanje definisanim šablonima računa za telefon, struju, komunalije, kablovsku.

Plaćanje e-bankingom u okviru banke se ne naplaćuje, kao ni kupovina i prodaja deviza, a ekterni nalozi se naplaćuju po fiksnoj naknadi od 15 dinara za iznose do 250.000 dinara, odnosno 0.06 odsto za iznose preko 250.000 dinara.Eurobanka AD Beograd uz mesečnu naknadu od 160 dinara za paket Euro Plata, pored ostalih usluga omogućuje besplatno korišćenje e-bankinga.

U okviru e-bankinga dostupni su pregled stanja i prometa po računima, pregled stanja kreditnih kartica, pregled kredita i plana otplate, prenos sredstava i plaćanje svih vrsta računa (struja, telefon, infostan), otplata rate kredita, izmirenje obaveza po kreditnim karticama, kao i kupovina ili prodaja deviza.

Svaki klijent se sam odlučuje da li usluge e-bankinga želi da koristi sa nivoom ovlašćenja za pregled ili za pregled i plaćanje. Ukoliko se odluči za opciju pregleda i plaćanja, interne naloge banka ne naplaćuje, a realizacija eksternih naloga se naplaćuje 0,5 odsto, minumum 8 dinara po nalogu za naloge do 250.000 dinara, odnosno za naloge preko 250.000 dinara 0,25 odsto.OTP banka za 205 dinara mesečno za E-Paket, daje besplatno korišćenje e-bankinga.

U okviru e-bankinga imate uvid u sve tekuće i štedne račune, pregled svih izvoda u poslednjih godinu dana, pregled prometa na svim računima, devizne interne transakcije, obavljanje menjačkih poslova, uvid u kreditne kartice, pregled rezervacija, kao i održavanje šablona za plaćanje.

Plaćanje u okviru računa banke se ne naplaćuje, a međubankarsko plaćanje se naplaćuje 0,20 odsto, minimum 15 dinara po nalogu.

Pored ovih banaka, besplatno korišćenje e-bankinga možete dobiti i kod kod Unikredit banke korišćenjem paket računa uz mesečnu naknadu od 225 dinara, kod Alfa banke i Pireus banke za mesečnu naknadu od 250 dinara za njihove paket račune, kod Hipo banke i Inteze okviru paket računa sa mesečnom naknadom od 300 dinara, a kod Prokredit banke u okviru paket računa sa mesečnom naknadom od 330 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

9 komentara

 1. User image
  nišlija 07.02.2013 8:41


  Kod AIK banke Niš je sve besplatno.

  I održavanje tekućeg i e-bank.

  I nema provizije za naloge za fizička lica.

  Sve ukupno - 0 (nula) dinara naknada.

 2. User image
  Nenad 07.02.2013 9:20

  Postovani,

  smatram ovu temu vrlo interesantnom i jako sam zahvalna na objavljenim informacijama.

  Pored navedenog bilo bi dobro i korisno za nas posetioce vaseg sajta da objavite uslove koriscenja e-bankinga za neke ili sve domace banke, koje po mojim informacijama imaju "atraktivnije" ponude.

  Srdacan pozdrav,

  Nenad

 3. User image
  batajm 13.02.2013 9:58

  Koristim usluge plaćanja preko interneta svoje banke već preko dve godine i imam samo pozitivna iskustva . Jeftinije , nema čekanja i uradiš to kad imaš vremena . Mislim da bi trebalo kompletno preći sa papira na elektronsku komunikaciju ( plaćanje komunalija , poreza i sl ) , ali ne verujem da u javnim preduzećima i državnim ustanovama ima kvalifikovanog kadra da to podrži . Pozdrav .

 4. User image
  obi-line 14.02.2013 16:06

  Nišlija je potpuno u pravu. Zamolio bi vas u kamatici da ,radi nas korisnika bankarskih usluga, iznasete svoje mišljenje. Koristim već duže vreme e-banking u zemlji i inostranstvu i veoma sam zadovoljan.

 5. User image
  Nebojsa 20.08.2013 6:24

  Jeste kod Aik banke sve besplatno. Provereno.
  ALI nemoj neko da je pogresno tri puta ukucao lozinku. Ima da ceka 21 i vise dana za novu ???? 21 vek ljudi se spremaju za put na Mars a Aik banka i Halcom servis trebaju vise od tri nedelje da isporuce novi pass. Kazu da je to za moje dobro. Imam ja i naloge sa vise novca na nekim drugim mestima pa nije tako komplikovano, posalju ti mailom. Necu namerno da kazem da je na inostranim :)
  jesu li oni uopste culi za mail ili jos koriste fax
  Bezite od Aik banke od Halcoma i ako ikako mozete odavde :)

 6. User image
  Miljan 17.12.2013 18:41

  I ja sam cuo da je tako kod AIK banke.
  Svi troskovi=0
  Dal je samo marketing ili istina, trebalo bi proveriti.

 7. User image
  NiX 07.07.2018 15:00

  Societe Generale je zato katastrofa skupa, e.banking naplaćuju 45din po nalogu!?!?!? A nalog za prenos na šalteru je 80din !!!

 8. User image
  Klipak 17.08.2018 13:00

  Znaci da Credi Agricole banka ima ubedljivo najvece provizije na placanje E-Bankingom za obican racun do 4000 hiljade dinara provizija je fiksna 25 din, nista morace se menjati banka

 9. User image
  Sanja 14.11.2018 13:58

  Credit Agricole je bezobrazno poskupeo, napacuju 0,7 posto po nalogu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
e-banking online bankarstvo paket račun banke banka klijent banke klijenti banke kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana