Tekst objavljen: 22.03.2013 15:10        


Posle pauze od jedne godine kojom smo bili uskraćeni za izložbu koja u Srbiji uvek izaziva veliku pažnju, danas je počeo 51. Međunarodni salon automobila u Beogradu. 37 automobilskih brendova čekaće svoje kupce na Beogradskom sajmu sve do 31.marta.

Evo šta su nam banke spremile za Sajam automobila

Pogledajte kompletnu ponudu auto kredita kod domaćih banaka

A kako ćemo kupiti nov auto?

Ako pođemo od činjenice da većina nas nema dovoljno ušteđevine da kupi nov auto u gotovini, onda nam je jedina mogućnost kupovina na kredit. Jer kako statistike pokazuju, u Srbiji se do auta najčešće dolazi putem auto kredita.

Da li je odluka da se kreditno zadužimo kako bismo sebi priuštili još jedno zadovoljstvo ispravna nije na nama da sudimo. Ali kada su krediti za automobile u pitanju, stvari trenutno stoje ovako.

Nov automobil možete kupiti kako dinarskim kreditom, tako i kreditom koji je indeksiran u evre.

Dinarske kredite za kupovinu automobila nam nudi 21 banka. Kamatne stope se kreću u rasponu od 13.53% do čak 24.25%, a EKS je u rasponu od 16.35% do visokih 28.43%. Većina banaka kamatne stope vezuje za neku od promenljivih referentnih stopa, kao što su 3M BELIBOR, 6M BELIBOR i referentna stopa NBS, što naravno povlači periodičnu promenu rate kredita.

Sberbanka jedina nudi dinarski kredit sa fiksnom kamatnom stopom, što znači fiksnu ratu kredita do kraja otplate kredita. Maksimalni rokovi otplate idu i do 84 meseca, a naknade banaka za ove kredite kreću se u 0.5% do 3%.

Osiguravate automobil? Pronađite najbolju ponudu
Kredite u evrima nudi ukupno 22 banke. Kamate se kreću u rasponu od 5.88% do čak 16%, a EKS varira od 7.36% do čak 26.19%. Kao i kod dinarskih kredita, većina kamatnih stopa je promenljiva, i vezana je za 3M EURIBOR ili 6M EURIBOR, što znači tromesečno, odnosno šestomesečno usklađivanje rate kredita.

Manje više standardna ponuda banaka uz poprilično visoke kamatne stope i poneku povoljnost je ono što vas očekuje zapadne li vam ovih dana neki novi četverotočkaš za oko. A pre nego što se definitivno odlučite da kreditom kupite auto, detaljno pogledajte ponudu banaka, jer ne zaboravite, kupovina automobila vam donosi još i poneki trošak sem onog koji treba da platite banci!
Banke poput Inteze, Komercijalne, Sberbanke, Findomestik, Hipo, Marfin i KBC banke nude mogućnost kupovine auta uz fiksnu kamatnu stopu. Maksimalni rokovi otplate se kreću od 36 do 84 meseca, a sam rok zavisi od visine i vrste kamatne stope. Naknade banke se kreću od 0.5% do 3%.

Neke banke poput Rajfajzen i Eurobanke u ovom periodu neće naplaćivati naknadu za obradu kreditnog zahteva, a pojedine poput Findomestik banke će auto kredite odobravati bez troškova održavanja kreditne partije, bez žiranata, bez prenosa plate, kao i bez obaveznog Kasko osiguranja za sve iznose kredita.

Findomestik banka autokredit u evrima će u periodu trajanja sajma odobravati i bez troška Kreditnog biroa i zaloge na vozilu za sve iznose kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina automobila prodaja automobila automobili novi automobili krediti kredit banke banka auto kredit auto krediti kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana