Tekst objavljen: 12.11.2013 12:30        


Internet provajderi uglavnom reklamiraju brzinu kao glavnu prednost svoje ponude. Ali, korisnicima te brojke često zvuče prilično apstraktno. Većina posmatra internet kao uslugu koju ili imaš ili nemaš. Zato ne čudi što je prema podacima sa sajta NetIndex.com prosečna brzina interneta u Srbiji gotovo tri puta manja od evropskog proseka.

Kabl ili ADSL - šta je bolji izbor za brz internet?

Postavlja se pitanje - koja brzina zadovoljava potrebe prosečnog domaćinstva i čime sve korisnici treba da se vode prilikom odabira internet ponude?

Međutim, kod mnogih korisnika, kao glavni motiv prilikom odlučivanja o izboru interneta javlja se faktor cene. U tom slučaju, trebalo bi dobro odmeriti sve ponude na tržištu, jer se jeftiniji, a kvalitetan internet obično nalazi u paketima sa drugim telekomunikacionim uslugama, kao što su kablovska televizija i fiksna telefonija. Svi ovi podaci nekim korisnicima možda zvuče malo konfuzno, ali trebalo bi znati bar najosnovnije, jer odabir brzog i stabilnog interneta u današnje vreme olakšava mnoge poslove, štedi vreme i definitivno oslobađa nepotrebnog stresa.
U odgovoru na ovo pitanje možda treba poći od podatka da prosečan internet protok u Evropi iznosi 19,47 megabita u sekundi.*

Nažalost, u Srbiji je taj prosek drastično manji. Razlog za to leži u činjenici da je kod nas mnogo više zastupljena ADSL tehnologija prenosa u odnosu na napredniju - kablovsku.

Tako Dejan Ristanović, osnivač kompanije PC Press i glavni i odgovorni urednik časopisa PC, prilikom izbora internet ponude, kaže da korisnici treba da obrate pažnju na brzinu pristupa internetu, pouzdanost servisa, cenu mesečne pretplate, ali i na tehnologiju prenosa.

Ono što dodatno može da presudi u izboru internet provajdera je koju brzinu zaista dobijate u odnosu na deklarisanu. Tako ADSL korisnici mogu da računaju na prosečnih 63,3% deklarisane brzine, dok je daleko bolja situacija sa kablovskim internetom. Korisnici kablovskog interneta u proseku dobiju čak 91,4% deklarisane brzine.

Razlog leži u tome što bakarna žica, koju koriste svi ADSL operatori, uzrokuje pad internet protoka u odnosu na udaljenost od centrale, pa se tako, što je duža bakarna veza do korisnika, brzina interneta smanjuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
adsl brzina interneta internet kablovska televizija Srbija potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana