Tekst objavljen: 22.10.2013 11:00        


Kada je u pitanju izbor banke u kojoj će podići kredit građani Srbije, čini se, ne gube previše vremena na razmišljanje. U donošenju odluke vode se, gotovo po pravilu, samo jednim kriterijumom.

Kad su krediti u pitanju, građani samo pitaju za kamatu

Naime, rezultati ankete na portalu Kamatica pokazuju da čak 80 procenata građana zainteresovanih za podizanje kredita banku bira na osnovu visine kamatne stope na željeni kredit.

Pored kamate, desetak procenata posetilaca Kamatice više vodi računa o tome da su jasno navedeni dodatni troškovi verovatno i pod utiskom podatka da banke godišnje samo na tim i sličnim “skrivenim” troškovima od svojih klijenata zarade gotovo 400 miliona evra.

Tek po oko pet procenata odlučuje na osnovu brzine odobrenja kredita i poverenja u samu banku od koje traže kredit.

Kada imamo u vidu na početku navedeni podatak da visina kamate igra toliko značajnu ulogu u njihovom odlučivanju gde će uzeti kredit, moglo bi se reći da postoji puno razloga da očekujemo interesantnu bankarsku “utakmicu” za pridobijanje klijenata.

A što se tiče visine kamatnih stopa čini se da je sve manje nade da možemo očekivati njihov osetniji pad u skorije vreme. Naime, Narodna banka Srbije već nekoliko godina apeluje na banke da smanje kamate na štednju kako bi i kamate na kredite mogle da padnu.

I dok se prvi deo poštuje i kamate na depozite padaju iz godine u godinu, kamate na kredite ne prate taj tempo.

Bankari, sa svoje strane, objašnjavaju da se problem krije u ne tako povoljnom poslovnom okruženju i imidžu koji naša zemlja ima što onemogućava da novac u Srbiju iz inostranstva pristiže pod povoljnijim uslovima. Ukratko, kada ekonomija bude stabilna i kamate će biti niže.

Treba, na kraju, reći i da je procenat onih koji su se izjasnili da nemaju u planu podizanje kredita 37 procenata, što znači da oko dve trećine anketiranih zapravo razmišlja o kreditnom zaduživanju.

A kako vi odlučujete gde ćete se zadužiti?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata kamate kamate na kredite zaduživanje klijenti banke klijent banke banke krediti kamata na kredite kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana