Tekst objavljen: 15.10.2013 16:59        


Sezona kupovine ogreva za hladne dane je počela još u avgustu. Najveće troškove grejanja će imati potrošači koji se greju na lož ulje, struja, a među najjeftinijim je grejanje na drvo, ugalj i gas, pod uslovom da se greju samo prostorije u kojima borave.

Kako se zagrejati - pelet skuplji ali najekonomičniji

Važno je napomenuti i da grejanje na struju jedino može biti jeftinije kad se isključivo koristi noćna struja (jeftina tarifa).

Grejanje na ugalj je i dalje jeftinije od grejanja na gas, a sa druge strane ugalj je najveći zagađivač atmosfere. Prirodni gas je samo manje ekološki štetan od fosilnih goriva. Najjeftinije je grejati se na drva, a ujedno je i ekološki najčistije i najbezbednije gorivo koje danas postoji, posebno u odnosu na naftne derivate.

Odavno u Evropi, a poslednjih nekoliko godina u Srbiji potrošačima čvrstog goriva ponuđeni su novi energent drvni briket i pelet. Briket ne mora da se cepa kao drva, ne mora da se suši, skuplji je u odnosu na drva i na ugalj i ima malo veću energetsku vrednost, ali je suv kao barut i mnogo bolje sagoreva pa greje kao tri metra drva i tona i po sušenog lignita.



Pelet je manji od briketa, ima za nijansu veću kaloričnu vrednost i cena mu je veća, i takođe se kao briket pravi od raznih biomasa kao što su ostaci dveta, piljevine i ostacima u poljoprivrednoj proizvodnji (sojina slama, stabljike graška, pasulja, boranije...).

Zbog svoje veličine pogodan je za automatsko loženje, jer gorionik se sam pali kad je hladno i gasi kad je toplo, te se na taj način finansijski isplati.

Pored svega briket i pelet u potpunosti zadovoljavaju ekološke zahteve, jer prilikom sagorevanja ne ostaje šljaka već samo mala količina pepela, a takođe nema ni sumpornih isparenja kao kod korišćenja uglja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zima skupo grejanje grejanje cena grejanja ogrev

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana