Tekst objavljen: 29.10.2013 14:45        


U regionu centralne i istočne Evrope više od dve trećine ljudi smatra da je štednja važna, a šampioni štednje su Austrijanci i Slovaci koji odvajaju 181, odnosno 90 evra mesečno, otkriva Štedni barometar Erste Grupe za 2013. godinu.

Srbi na dnu u regionu po novcu koji uspeju da uštede

Česi uštede mesečno 81 evro, a adaleko iza su Hrvati (58 evra), Mađari (49 evra), Rumuni (40 evra) i na začelju – Srbi (36 evra). Srpske štediše imaju i najveći pad u sumi koju uspevaju da uštede – čak sedam evra mesečno. Istovremeno, naše štediše su i najnezadovoljnije količinom štednje.

Gotovo sve zemlje regiona, sa izuzetkom Srbije, uspele su da svoju stopu štednje održe stabilnom u 2013. godini. Oko trećine Hrvata i Srba kaže da uopšte ne štede – to može da objasni i činjenicu da je njihovo ukupno zadovoljstvo štednjom među najnižima u regionu.
U odnosu na prošlu godinu, više je građana koji veruju da će u budućnosti štedeti više ili približno isto, što očekuje dve trećine ispitanika.

Štediše iz svih zemalja koje je obuhvatilo istraživanje uglavnom odvajaju novac na štednju da bi imali finansijsku rezervu ili za neočekivane vanredne situacije, pri čemu su kao prioriteti navedena i izdvajanja za starosnu penziju ili za manje i veće nabavke.

U Mađarskoj se stavljanje novca na štednju iz raznih razloga, kao što je finansijska rezerva, uvek doživljavalo kao veoma važno – gotovo šest od deset Mađara je tog mišljenja.

U Rumuniji i Srbiji nije u porastu broj građana koji se opredeljuju da štede novac u bankama, umesto da ga drže u kući. Regionalna razlika se može primetiti u balkanskim zemljama, tako da u Srbiji svaki drugi ispitanik stavlja novac u slamaricu, dok se 80 odsto Hrvata koji štede opredeljuje za neki finansijski proizvod.

Austrijanci i dalje masovno preferiraju štedne knjižice (81%) i štednju u štedno-kreditnim stambenim zadrugama (66%).

Istovremeno, samo jedna petina Rumuna i čak ispod jedne desetine štediša u Srbiji ulaže novac u životno osiguranje, za razliku od svakog drugog Čeha i Slovaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke kamata na štednju kamate na štednju banke nedelja štednje 2013 Nedelja štednje štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana