Tekst objavljen: 28.11.2013 11:00        


Iako realnost to (još uvek) ne pokazuje, građani Srbije sve više posmatraju štednju u domaćoj valuti kao više nego zanimljivu i isplativu opciju, pokazuju rezultati ankete među posetiocima portala Kamatica.

Štedi se u evrima, ali dinari izgledaju sve privlačnije

Naime, sada već višegodišnji "trud" Narodne banke Srbije i poslovnih banaka da obore isplativost štednje u stranoj valuti izgleda da konačno daje rezultat.

Tokom ovogodišnje Nedelje štednje, pokazuju do sada javnosti prezentovani stavovi bankara, povećana je zainteresovanost klijenata banaka za štednjom u dinarima. To i ne treba da čudi kada uzmemo u obzir podatak da su proteklih godina kamata na depozite u evrima u strmoglavom padu.

Takođe, ove godine možemo i da se pohvalimo relativno niskom inflacijom koja je svima onima koji su prošle godine odlučili da štede u dinarima omogućila solidan profit. I to bez poreza koji se plaća na deviznu štednju.

Zato i ne treba da čude rezulati ankete koji pokazuju da evro jedva ima premoć nad dinarom u "srcima" (čitaj - novčanicima) naših štediša. Razlog tome možda je ponajviše to što smo imali i previše loših iskustava sa kursom dinara i inflacijom da bi tek jedna dobra godina mogla da ukloni sve sumnje i strahove.

Bilo kako bilo, 44 procenta anketiranih kaže da je za njih evro i dalje najbolje valuta za štednju. Inače, udeo evra u ukupnoj realnoj štednji verovatno je oko 90 procenata.

Dinar, koji u stvarnosti ima tek par procenata udela u ukupnoj sumi depozita, najboljom valutom za štednju smatra čak 37 odsto posetilaca Kamatice.

Franci sa šest odsto, dolar sa dva procenata i sve ostale druge valute sa dodatnih dva posto, pokazuju jasnu premoć dve "domaće" valute - zvanične i nezvanične.

Štednja u kojoj valuti vam se čini najboljom? | Create infographics

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica štednja štediše Nedelja štednje nedelja štednje 2013 dinarska štednja devizna štednja kamate na štednju kamata na štednju banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana