Tekst objavljen: 26.07.2013 9:30        


Bez pozitivnog izveštaja Kreditnog biroa nijedna banka neće klijentu odobriti kredit. To parče papira je, u stvari, spisak svih dugova koje građanin trenutno otplaćuje, sa napomenama o kašnjenju. Međutim, kašnjenje od nekoliko dana ne upisuje se trajno u Kreditni biro, već samo one docnje duže od 60 dana.

Banke dužnicima prete crnom listom Kreditnog biroa

- U Kreditnom birou evidentiraju se samo docnje duže od 60 dana i one ostaju upisane naredne tri godine - potvrdio Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, pod čijim okriljem posluje Kreditni biro.

- Kasnila mi je plata, pa sam, automatski, kasnila i sa uplatom rate za kredit - kaže Beograđanka Dragana M. - Prvi poziv od banke dobila sam posle svega osam dana kašnjenja. Uz upozorenje da platim ratu, zapretili su mi "stavljanjem" u Kreditni biro ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko dana. Ova banka dozvoljava, kako su mi rekli, kašnjenje u namirenju rate od maksimum 14 dana. Pretpostavljam da je banka malo agresivnija u nastupu, zato što ne primam zaradu preko njih. Sa svojom matičnom bankom nikada nisam imala ovakvih problema.
Kada je reč o kreditnim karticama, svako kašnjenje duže od 60 dana ostaje zapisano narednih godinu dana, bez obzira da li se dug u međuvremenu izmiri.

Važnost Kreditnog biroa obilato koriste pojedini službenici banke koji dužnicima u kašnjenju "prete" upravo - Kreditnim biroom.

Sve banke, inače, pozivaju svoje klijente koji kasne sa namirenjem rate. Nebitno je da li je reč o rati od 20.000 dinara ili 50 dinara koji nedostaju za pun iznos rate.

Bankari zovu zbog prekoračenja minusa, zakasnele uplate rate, nedovoljno novca na računu za namirenje duga.

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji se primenjuje od decembra 2011. godine, zabranjeno je da banke prodaju dugove građana agencijama za uterivanje dugova.

Problem sa ovakvim agencijama mogu da imaju samo korisnici kredita koji su kasnili sa ratama pre primene ovog zakona, kada nije bilo striktno zabranjena prodaja njihovog duga.

LIČNI IZVEŠTAJ

Svaki građanin može, preko bilo koje banke, da zatraži svoj lični izveštaj iz Kreditnog biroa, kako bi video sve svoje obaveze prema bankama i lizing kućama na jednom mestu.



U njemu su navedeni svi krediti u korišćenju, ali i oni skoro ugašeni, vide se sve debitne i kreditne kartice, aktivne i ugašene. Naveden je pun iznos duga, visina rate, datum odobrenja zajma i rok otplate. Kao i eventualna docnja po kreditima i karticama, duža od 60 dana.

Prvi izveštaj u toku godine je besplatan, a inače košta 246 dinara. U slučaju da vlasnik ličnog izveštaja primeti neki pogrešan podatak o svojim obavezama, može da podnese reklamaciju u bilo kojoj banci ili lično u Kreditnom birou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni biro banke banka klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke dužnici krediti zaduženost Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana