Tekst objavljen: 06.07.2013 13:00        


Pojedine britanske turističke agencije otkazale su sve aranžmane u letovalištima na Crvenom moru do 8. jula i najavile da će vratiti novac svima koji žele da odustanu od putovanja u Egipat, koji je ovih dana preživeo puč uz obilje demonstracija i ubistava. U Srbiji sasvim druga priča.

Egipat: "Stanje redovno", ko ne ode ne dobija pare

Kako odustati od puta u Egipat i vratiti pare


Posle hitnog sastanka predstavnika Nacionalne asocijacije turističkih agencija i Ministarstva finansija, a uprkos preporuci Ministarstva spoljnih poslova da se ne ide u Egipat, odlučeno je da svi putnici koji žele da odustanu od putovanja mogu pismenim putem od agencije da zatraže otkaz. Međutim, njima novac neće biti vraćen.

Predsednik odbora za inicijalni turizam Saša Zarić rekao je da je preporuka Ministarstva spoljnih poslova da se ne putuje u Egipat "čudna stvar", jer je, prema njegovim rečima, situacija u Egiptu sada bolja nego što je bila pre deset dana. - Ne možete time da dovedete jednu privrednu granu u teškoću zato što je neko paušalno dao izjavu, preporučio ili nije preporučio, da se putuje u zemlju u kojoj se sredila situacija - naglasio je Zarić.
Najviše što mogu da dobiju jeste ponuda da letuju na nekoj drugoj destinaciji ili eventualno 10 odsto od uplaćenog aranžmana.

Povraćaj novca zabrinuti putnici mogli bi da dobiju samo u slučaju da u toj državi bude proglašeno vanredno stanje. Što se, bar zasad, nije desilo.

Preporuka Ministarstva spoljnih poslova da građani Srbije ne putuju u Egipat nije obaveznog karaktera i kao takva ne obavezuje turističke agencije da vrate novac onim putnicima koji su već uplatili aranžmane, osim ukoliko drugačije nije predviđeno ugovorom o putovanju.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije saopštila je da je netačno tumačenje Ministarstva finansija i privrede da potrošači nemaju pravo na raskid ugovora o putovanju u okolnostima koje ne zavise od njih i koje nisu mogli izbeći ili otkloniti. - Potpuno je neverovatno da se neko igra životima građana ove zemlje na taj način. Ne znam da li ministarstvo zastupa interese osiguravajućih kuća ili organizatora putovanja, ali je sasvim sigurno ne zastupa interese građana - poručuju iz NOPS-a.
Prema opštim uslovima putovanja, koji se primenjuju o ovom slučaju, ne smatraju se opravdanim razlozima za prekid putovanja situacije poput lokalnih terorističkih napada, eksplozija, zaraza, epidemija, elementarnih nepogoda ili klimatskih uslova zbog kojih nije proglašeno vanredno stanje od strane nadležnih državnih organa zemlje putovanja.

Kako u Egiptu, uprkos demonstracijama i svrgavanju predsednika, nije proglašeno ni vanredno stanje, niti se priznaje da je reč o vojnom udaru, aktuelna dešavanja, prema tumačenju Ministarstva finansija, jednostavno nisu opravdan razlog za otkaz putovanja.

Preporuka Ministarstva spoljnih poslova da se ne ide nije "viša sila", smatraju, a samo ona, odnosno vanredno stanje, uslov je da putnici zatraže od agencija da im vrate novac.

Istovremeno, od Ministarstva pravde zatraženo je da protumači odredbe Zakona o obligacionim odnosima i odgovori da li su turističke agencije, u slučaju odustajanja turista od putovanja u Egipat, dužne da građanima vrate uplaćeni novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan 07.07.2013 18:27

    Prema tumačunju Saše Zarića, nema potrbe za otkazivanjem aranžmana jer je državni udar redovno stanje. Po ugovoru turisti su dužni da najave dan ranije svoju otmicu, ili 12 sati ranije pogibiju kako bi im agencija vratila 10% od cene aranžmana ili kad ih oslobode ili vaskrsnu da nastave sa korišćenjem aranžmana.
    E moja državo dokle smo dogurali, ovaj tip naziva preporuku ministarstva šarlatanstvom. Možda bi gospodin voleo da svi uplatimo aranžmane a ne idemo da se grana oporavi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
egipat more turisti turizam prava potrošača prava putnika zaštita potrošača Srbija putovanja putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana