Tekst objavljen: 08.07.2013 9:00        


U vremenu kada zbog krize kasne plate ili ljudi ostaju bez posla, kreditno zaduženima sve je veći problem kako vratiti dospele rate zajmova. U proteklom mesecu kašnjenje građana u otplati kredita povećano je sa 3,9 na 4,2 odsto.

Kad se nema, nema se: Plaćaju i rate na rate

Pogledajte kompletnu ponudu refinansirajućih kredita


Ne stiže plata, pa ne stiže ni rata. Više od 100 hiljada građana kasni sa otplatom kredita više od 90 dana.


Bankari savetuju građane da se zadužuju u valuti u kojoj primaju zaradu, kako bi se zaštitili od valutnog rizika. Ipak, mora se imati u vidu da je kamata na kredite u dinarima, u kojima većina u Srbiji prima platu, daleko nepovoljnija. Kako bi se izbegao rizik od inflacije i referentne kamatne stope preporučuje se uzimanje kredita sa fiksnom kamatom.
U takvim situacijama, sve banke obračunavaju zatezne kamate koja piše u ugovoru. Ipak, ako se primeni logika da je i bankama u interesu da klijent plaća ratu na vreme, onda je i logično šta sve nude klijentima kako bi se to i dogodilo.

Kako kažu u banci Sosijete ženeral, moguće je produžiti rok otplate kredita, uvesti grejs period, kako bi se snizile mesečne obaveze prema banci i olakšala otplata.

- Klijentima koji ne plate ratu na vreme, docnja biva upisana u Kreditni biro, Dakle postaju klijenti sa lošom kreditnom istorijom. Banka odobrava kredit za refinansiranje u skladu sa potrebama klijenta, a isti kredit može da se refinansira više puta - navodi se u saopštenju banke Sosijete ženeral.

Najgori scenario, ukoliko se sa otplatom kasni više od 150 dana, banka može da proda nekretninu koja je pod hipotekom, čiju je kupovinu finansirala. Grejs period, odnosno izvesno mirovanje u otplati ili refinansiranje za mnoge je jedino rešenje, ali se postavlja pitanje koliko je to isplativo.



Dejan Gavrilović, iz udruženja građana Efektiva kaže da produženje roka otplate kredita i uzimanje grejs perioda podrazumeva povećanje ukupne kamate koja se na kraju plaća.

- Ako će to nekom pomoći da recimo u roku od šest meseci do godinu reši proleme i vrati se u redovnu otplatu kredita, to može biti rešenje. Što se tiče refinansiranja, veliki broj ne može da refinansira kredit jer je plata ostala na istom nivou, a kurs je skočio - objašnjava Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita kašnjenje u otplati Srbija ekonomska kriza klijenti banke klijent banke rata kredita rate kredita banka banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana