Tekst objavljen: 23.07.2013 12:00        


Da bi privukle klijente, sve više banaka prilikom odobravanja kredita nudi grejs period u otplati od šest do 24 meseca. Za najtraženije, gotovinske zajmove, kod nekih banaka poček iznosi pola godine i tokom tog perioda naplaćuje se samo kamata. Ali, ima i bankara koje celu ratu odlažu na 180 dana.

Krediti na poček: Pare odmah, plaćanje kasnije

Slično je i sa stambenim zajmovima. njih banke sada odobravaju sa počekom od jedne do dve godine, a tokom tog perioda otplaćuje se samo kamata. Uz to, iako je praktično reč o mirovanju uzetog zajma, većina bankara tokom tog perioda ne obračunava veće kamate.

Takođe, u ponudi nekih banaka za kratkoročne kredite postoji mogućnost i prekida u otplati po nekoliko puta tokom vraćanja pozajmice.

Obično je to jednom godišnje ili maksimalno pet puta u toku celog perioda otplate. U slučaju prekida klijent treba banci da najavi odlaganje plaćanja pet dana pre dospeća rate.

Kamatne stope na kratkoročne kredite sa grejs periodom su veoma šarenolike i kreću se od 16,50 do 24,50 odsto na godišnjem nivou. Zato je i potrebno obići više banaka kako bi se našao najpogodniji zajam.

Goran Nikolić, ekonomista, ističe da treba imati na umu da ponuđeni grejs period od šest meseci do godinu dana banke sigurno i dobro naplate kasnije. Jer, retko koja od njih hoće da čeka na svoju zaradu toliko dugo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti klijent banke klijenti banke Srbija ekonomska kriza kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana