Tekst objavljen: 04.07.2013 11:30        


Čekovi su više nego ikada postali popularni kod građana, tako da i strane banke koje su dosad nudile samo kreditne kartice, okreću se ovim blanketama. Tako će od polovine ovog meseca još jedna velika inostrana banka ponuditi svojim i budućim klijentima i čekove. 

Neuništivi čekovi "proterali" kartice iz novčanika

Na taj način, bankari pokušavaju da privuku građane koji će svoja primanja prebaciti kod njih.

ZAMENJUJU “PLASTIKU“

Mnoge banke počele su da izdaju kartice koje funkcionišu kao ček. Karticama može da se plaća na rate do 12 meseci, bez kamate, ali pojedine banke, ipak, na svaku transakciju zaračunavaju određenu proviziju. Najčešće je to od 300 do 500 dinara, što je za neke građane mnogo.
Da kreditne kartice kod naših građana sa prosečnim primanjima nisu popularan vid plaćanja govori i podatak da je samo polovina odobrenog limita za ovaj vid plaćanja iskorišćena. U Srbiji je izdato oko 1,1 milion kreditnih kartica sa limitom od oko 80 milijardi dinara, ali se koristi tek 50 odsto ovog iznosa.

Pad standarda zaposleni i penzioneri pokušavaju da zaustave kupovinom po sistemu ček na poček. Te beskamatne pozajmice sve su popularnije - o tome najbolje svedoči broj izdatih čekova: pre četiri godine banke su izdale 7,99 miliona čekova a lane 8,55 miliona.

Trgovci su izračunali da čekovi u prometu učestvuju s 12 odsto, a u vreme prazničnih kupovina ta brojka skoči na 20 procenata. Čekovi opasno prete da potpuno pobede platne kartice, koje su bile i veoma popularne pre sedam-osam godina.



Međutim, kamata na kartice se kreće od 20 odsto do čak 34 odsto godišnje, tako da rivolving kredit spada u skuplje zajmove kod nas. Građani su to pročitali pa su se banke našle u situaciji da umesto prinosa od kamata na kartice izdaju čekove od kojih nemaju prihod nego dodatne troškove.

Za razliku od domaćih, strane banke zahtevaju kod klijenta da svaki izdati ček bude pokriven novcem na tekućem računu. Na ovaj način, kako kažu, štite se od eventualne zloupotrebe, ali pre svega pokušavaju da proguraju svoje kreditne kartice. Neki bankari radi sigurnosti povlače i izveštaj iz Kreditnog biroa, kako bi proverili da nema nikakvih kašnjenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija banke potrošači kupovina karticama kartice ček čekovi promet čekovima poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana