Tekst objavljen: 18.07.2013 16:00        


Šta se dešava sa putnicima koji su kupili kartu za putovanje avionom, vozom ili autobusom i žele da odustanu od putovanja. Da li imaju prava na dobiju novac nazad, koliko gube u tom slučaju, kao i koja je procedura?

Odustajete od puta? Evo kako da povratite novac

I u drumskom saobraćaju postoje određena pravila u slučaju odustanka od putovanja. Prevoznici kažu da kupljena karta za voz i autobus može da se vrati do dana putovanja uz minimalan gubitak, dok je u avio-saobraćaju situacija komplikovanija.

Autobus

Kako objašnjavaju u Lasti, celokupan iznos kupljene karte (pa čak i novac za staničnu uslugu) vraća se samo ako je putovanje otkazano ili autobus nije krenuo na vreme krivicom prevoznika, zbog više sile ili ako je došlo do greške prilikom prodaje karte.Međutim, ako putnik odustane od putovanja (najkasnije dva sata pre početka putovanja) prevoznik je dužan da mu vrati novac od kupljene karte, ali ima i mogućnost da zadrži najviše 10 odsto iznosa. Interesantno je da se u tom slučaju iznos za naplaćenu staničnu uslugu ne vraća.

Ako se predomisli recimo sat i po pre početka puta ili zakasni na autobus, što se najčešće dešava, putnik nema pravo na povraćaj novca.

U tom slučaju može da zameni kartu za neki od narednih polazaka istog prevoznika (ali samo u periodu dok mu karta važi) i naravno uz plaćanje određenih „manipulativnih troškova”.

Železnica

U Železnicama Srbije navode da putnik koji je kupio kartu, a želi da odustane od putovanja, zahtev za vraćanje novca podnosi na putničkim blagajnama železničkih stanica.– Za potpuno neiskorišćene vozne karte to je neophodno uraditi najkasnije prvog dana roka važenja vozne karte, i to na blagajni polazne stanice. A kod povratne vozne karte za neiskorišćeno putovanje u povratku najkasnije poslednjeg dana roka važenja vozne karte, na blagajni polazne stanice u povratku – navode u Železnicama.

Što se tiče onih koji su započeli putovanje, pa u nekom trenutku odustanu, zahtev se podnosi putničkoj blagajni u stanici u kojoj je putovanje prekinuto, i to odmah po izlasku iz voza.

– Ukoliko neko sa voznom kartom prvog reda zbog nedostatka slobodnih mesta bude smešten u drugi razred, zahtev podnosi putničkoj blagajni u stanici odmah po izlasku iz voza – objašnjavaju u Železnicama.

Ukoliko se otkazuje karta za povratak ili karta sa kojom je putovanje već započeto, putnik mora da je da na overu nadležnom radniku na stanici. Što se tiče onih koji su smešteni u niži vozni red, oni bi osim vozne karte trebalo da imaju i potvrdu koju im izdaje kondukter u vozu.

Od iznosa koji se vraća putniku, na ime troškova železnice odbija se 10 odsto. Ako se vozna karta vrati zbog krivice železnice ili se vrati istog dana na istoj blagajni gde je i kupljena iznos od 10 procenata se ne odbija – ističu u Železnicama.

Avion

Što se avio-saobraćaja tiče, u Jatu kažu da kada putnik želi da otkaže putovanje, iznos koji se refundira zavisi od uslova tarife koju je platio kao i od toga da li otkazuje putovanje pre ili posle datuma kada je trebalo da poleti.– Ukoliko je putnik imao tarifu biznis klase i ukoliko otkazuje putovanje pre datuma otpočinjanja putovanja, refundira se kompletan iznos kojim je plaćena karta, osim naknade za izdavanje karte. Ali, ukoliko se putnik javio na dan ili posle datuma početka putovanja, to znači da se nije pojavio na odletu i refundacija u tom slučaju nije dozvoljena, osim naplaćenih a neiskorišćenih aerodromskih taksi – kažu u Jatu.

Što se tiče ekonomske klase, postoji raspon tarifa čiji uslovi za otkazivanje putovanja variraju od onih koji dozvoljavaju punu refundaciju (osim naknade za izdavanje karte), pa do potpuno nerefundabilnih tarifa, što zavisi od vrste i iznosa tarife koja je plaćena.

U slučaju da putnik otkazuje putovanje pre datuma polaska, iznos za refundaciju može biti od 25 do 90 odsto od naplaćene tarife kao i iznos neiskorišćenih aerodromskih taksa. Pored toga, postoje nerefundabilne tarife kod kojih se prilikom otkazivanja putniku refundira samo iznos neiskorišćenih aerodromskih taksa – kažu u Jatu.

Međutim, ukoliko se putnik javi na dan poletanja ili posle datuma kada je trebalo da poleti, kako objašnjavaju, refundacija nije dozvoljena, osim naplaćenih, a neiskorišćenih aerodromskih taksa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putnici prava putnika prava potrošača zaštita potrošača potrošači transport Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana