Tekst objavljen: 25.07.2013 10:00        


Crveni minus po tekućim računima građana Srbije težak je gotovo četiri milijarde dinara, što je oko 34 miliona evra. Koliko građana je iz dozvoljenog uletelo u nedozvoljeni minus nepoznanica je, ali je, prema podacima Udruženja banaka Srbije, reč o tačno 265.120 tekućih računa.

Srbi milijarde u minusu a kamate i do 80 odsto

Oni koji predugo ostanu „ispod crte“ mogu da očekuju da im banka ukine ovu vrstu pozajmice.

- Dozvoljeni minusi predstavljaju najskuplji vid pozajmice pa je stoga u interesu i same banke da ih klijenti što duže koriste - kaže Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

CENA PREKORAČENJA

Dozvoljeni minusi spadaju u najskuplje pozajmice, jer se kamatne stope kreću i do 40 odsto na godišnjem nivou. Jeftinije je za one koji tek povremeno „upadnu“ u dozvoljeni minus, dok oni koji iz minusa ne izlaze i te kako osete koliko to košta. Tako, na redovan minus od 50.000 dinara kamata mesečno dođe i do 1.500 dinara. Kada se uleti u „crveni“ minus, kamate idu i do 80 odsto godišnje, ali ih banka obračunava samo na onaj iznos između „dozvoljenog“ i „nedozvoljenog“.
- Iako im ugovori dozvoljavaju da po svojoj volji klijentu ukinu minus bez objašnjenja, do sada u Udruženju nismo naišli na slučaj da neko uredno izmiruje obaveze, a da mu je korišćenje dozvoljenog minusa preko noći ukinuto.

Gavrilović ističe da se iznenadno ukidanje ovih omiljenih pozajmica po tekućem računu uglavnom odnosi na neredovne platiše, koje su predugo u nedozvoljenom minusu, ili na one kojima zarada osetno padne tokom prethodnih meseci.

- I kada ukinu minus banke klijentu obično daju mogućnost da dug vrati u nekoliko rata - ističe Gavrilović.

Banke iznos dozvoljenih minusa uglavnom odobravaju u visini jedne ili jedne i po plate, odnosno penzije. Uslov je da mesečna zarada uredno „leže“ na račun u toj banci. Pozajmica se odobrava na rok od godinu dana i većina banaka tek nakon tog perioda utvrđuje novi iznos pozajmice, u zavisnosti od toga da li je plata u međuvremenu porasla ili pala.

Međutim, postoji i nekoliko banaka koje u svojim ugovorima u startu predviđaju da se iznos dozvoljenog prekoračenja ubuduće na svaka tri meseca automatski usklađuje sa prosečnom visinom mesečnih priliva.

To, praktično, znači da zaposleni kome kasni plata, pa uplata „legne“ na račun idućeg, a ne ovog meseca, automatski ulazi u nedozvoljen minus na šta se obračunavaju ogromne kaznene kamate. Isto važi i za bolovanje, gde su uplate na tekući račun zaposlenog manje od proseka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pustahija 25.07.2013 10:07

    a sela zvrje prazna...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus banke klijent banke klijenti banke ekonomska kriza dužnička kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana