Tekst objavljen: 11.07.2013 8:59        


Srpski trgovci su na vrhu po visini zarada. Njihove marže su "poslovna tajna", ali velike razlike u cenama istih proizvoda pokazuju da od proizvođača do rafa cena "oteža" prosečno 23 odsto, najmanje šest puta više nego u evropskim trgovinskim kućama.

Trgovci, trgovci: Marža veća od proizvođačke cene

Na ceni brašna pojedini trgovinski lanci zarađuju i do 55 odsto, razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni šećera iznosi do 35 odsto, a jestivog ulja do 33 odsto. Kod mleka je taj raspon često oko 20 odsto.

Trgovci u Crnoj Gori imaju marže od 20 do 30 odsto. U Sloveniji su prosečno 23 odsto, ali u Republici Srpskoj samo osam odsto. Istovremeno, veliki svetski trgovinski lanci zadovoljni su znatno manjim delom "kolača". Francuski Karfur koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara, zarađuje prosečno 0,5 odsto na razlici u ceni. Kroz račune američke kompanije Volmart godišnje prođe oko 400 milijarde dolara, a marža im je 3,6 odsto. Engleski Tesko tokom godine "obrne" više od 90 milijardi dolara, iako im zarada prosečno iznosi 4,1 odsto.
Dok je njihovim kolegama svuda na planeti dovoljna marža od desetak odsto, u našoj zemlji profit trgovaca na pojedinim artiklima iznosi čak 150 odsto. Njihove apetite proteklih godina zauzdava jedino besparica većine potrošača u Srbiji.

Zašto su patike poznatog svetskog proizvođača često i do 40 odsto jeftinije u Beču nego u Beogradu? Slično pitanje može da se postavi i za brendirane čizme, pantalone, jakne...

Veliki trgovinski lanci u Evropi izračunali su da im je isplativo da na garderobi i obući zarade desetak odsto, ali kod nas marža na firmiranim farmerkama veća je i od sto odsto. Kod patika ide i do 150 odsto.

Potrošači ističu da je velika sloboda trgovaca u formiranju svojih cena posledica nedostatka konkurencije, ali i da na cene utiču i skupa i neefikasna država, korupcija, monopoli, skupa domaća proizvodnja...

- U pojedinim istraživanjima bilo je slučajeva gde je marža bila vrednija i od proizvođačke cene - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potošača. - Marže su poslovna tajna trgovaca, ali se veoma lako mogu izračunati na osnovu ostalih podataka.

2 komentara

  1. User image
    Kozmo 11.07.2013 11:21

    Setio se ministar da je CEFTA medjunarodno trziste proizvodjaca,a ne nakupaca i trgovaca i da cefta sporazum cita,a ne da ga tumace ovi iz privrednik i privrednih komora beograda,nisa,novog sada i srbije

  2. User image
    igor 11.07.2013 11:39

    i u cemu je problem?Ako su toliko velike marze ko Vas sprecava da otvorite STR i da se preko noci obogatite?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija poskupljenje cena cene potrošači profit zarada marže trgovačke marže prodavci trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana