Tekst objavljen: 16.07.2013 10:30        


Svaki deseti klijent banke danas ima problem sa otplatom kredita. Ogromni su dugovi građana za porez, struju, komunalije. Procene kažu da bi oko 150.000 građana danas bili kandidati za proglašenje ličnog bankrota. Samo kada bi ovu mogućnost Srbija i uvela.

Za bankrot već zrelo 150.000 građana Srbije

Proglašenje ličnog bankrota ili, kako to u nekim zemljama nazivaju, ličnog stečaja, širom Evrope danas spasava građane finansijske propasti.

Kako je u Narodnoj banci Srbije rečeno, individualni stečaj predstavlja pravni postupak koji građaninu koji ne može da plati zaostale dugove omogućava da, posle određenog vremena, od najmanje godinu dana, bude oslobođen od većine dugova.
Onom ko bankrot proglasi dugovi se, posle izvesnog vremena reprogramiraju, a u međuvremenu o njegovim primanjima i imovini stara se lični stečajni upravnik koji ima obavezu da namiri sve dugove i privatni budžet klijenta vrati na stabilne osnove.

- Postoji pogrešno mišljenje da je moguće da posle proglašenja ličnog bankrotstva dugovi nestaju - upozoravaju ekonomisti.

Oni, međutim, ostaju, samo se pronalaze načini da se dugovi namire u skladu sa finansijskim mogućnostima. U tom smislu, građaninu se preporučuje u nekim zemljama, i da se zajednički potraži posao koji bi omogućio lakše vraćanje “na zelenu granu”.

Neke funkcije ličnog stečaja, u Srbiji ima primena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji tačno propisuje šta ne može da bude predmet prinudne naplate od dužnika.Građanima se, zbog neizmirenog duga, na primer, ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za domaćinstvo za tri meseca.

Ne mogu se oduzeti ni medalje, ratne spomenice, lična pisma, porodične fotografije, pa ni kućni ljubimci. Kada su u pitanju nepokretnosti, predmet izvršenja ne može da bude poljoprivredno zemljište, ukoliko se dužnik bavi poljoprivredom, ali samo do 10 ari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bankrot građana lični bankrot bankrot ekonomska kriza lični stečaj dugovi prezaduženost dužnici dužnička kriza Srbija banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana