Tekst objavljen: 01.08.2013 9:00        


Dugački redovi koji se na svake dve nedelje formiraju ispred banaka na dane kada na račune ležu penzije i usamljeni bankomat ispred banke u koji niko od njih ne ubacuje karticu, stvaraju utisak da u Srbiji vlada duboko nepoverenje od modernih tehnologija, kada im treba poveriti sopstveni novac.

Zaboravite redove, plaćajte račune preko mobilnih

I dok je kod najstarijih uglavnom baš tako, kod mlađih sugrađana stvar je potpuno suprotna.

Podaci banaka pokazuju da je korišćenje elektronskog bankarstva u ozbiljnom zamahu, a da je plaćanje mobilnim telefonima ove godine praktično eksplodiralo, pa pojedine banke prijavljuju stotine miliona dinara transakcija obavljenih preko mobilnih telefona samo od početka ove godine.

Ipak, većina banaka je kasno reagovala na enormno povećanje broja pametnih telefona u Srbiji, čiji su vlasnici po pravilu spremni da tipkajući po svojim ekranima proveravaju stanje u banci i plaćaju račune, tako da posebnu aplikaciju za mobilne telefone ima tek nekolicina njih.

S druge strane, gotovo sve banke tvrde da ubrzano spremaju ovakve aplikacije i da će ih svojim klijentima ponuditi najkasnije do kraja godine.

Koliko je mobilno bankarstvo zapravo popularno vidi se na primeru Inteze. U ovoj banci kažu da je u prvih šest meseci ove godine broj registrovanih korisnika njihovog „Intesa Mobi“ servisa šestostruko povećan, a da je broj transakcija obavljen mobilnim telefonima od januara do kraja juna dostigao iznos od 757 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke plaćanje računa plaćanje računa u banci mobilno bankarstvo mobilno plaćanje e banking Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana