Tekst objavljen: 05.11.2020 15:10        


Kako štedeti novac?

Lak recept za štednju – za svačiji budžet

Konzumerizam izlazi iz mode. Održivost i ušteda postaju glavni principi kojima se vode svaki savesni pojedinac i društvo. Bilo da pričamo o prirodnim resursima, odevnim predmetima ili o svojim finansijama, svaka od navedenih kategorija se mora čuvati, štedeti, trošiti pametno i odgovorno. A kako se to najlakše postiže? Jedan od načina je usvajanje i praktikovanje dobrih navika.

Ako pričamo o novcu, ma koliko da zarađujete, uvek je korisno postaviti prioritete na listi za kupovinu, to jest racionalno upravljati sopstvenim budžetom. Naredna četiri saveta daće vam odgovor na pitanje „Kako štedeti novac?“. Sastoje se od spiskova, jer kad sve prihode i rashode stavite na „papir“, imaćete jasniju predstavu o svojim mogućnostima i postavićete ostvarenje svojih planova u realan okvir.

1. Na početku meseca napravite spisak sa očekivanim mesečnim rashodima.

Tu će se svakako naći namirnice i računi, verovatno poklon za nekog vama dragog ko slavi rođendan tog meseca i još po neka sitnica za vas, partnera, decu ili kućnog ljubimca. Kad sve saberete, znaćete koliko novca je potrebno da izdvojite na mesečnom nivou za najbitnije stvari.

2. U narednih tridesetak dana zapisujte sve na šta trošite novac tog meseca.

Na drugom spisku zabeležite i najmanje troškove, jer su oni najčešći odgovor na pitanje koje postavimo sebi kad izađemo iz supermarketa, a glasi „Na šta je otišao toliki novac?“. Na kraju meseca, saberite sve izdatke, dobro pogledajte šta ste kupili i oduzmite od toga ono što vam zapravo nije potrebno (i verovatno stoji neotvoreno u dnu frižidera, ili u ormanu zajedno sa etiketom). Dobićete cifru koju zapravo možete mesečno da sačuvate – ako odlučite da ne trošite novac na sve i svašta. Još jednostavnije, koristite internet ili mobilno bankarstvo i tokom jednog meseca sve plaćajte karticom. Na vašem izvodu će biti zabeležene sve transakcije i znaćete tačno gde, kada i kako ste potrošili novac.

3. Odredite minimalnu sumu koji ćete odvojiti svakog meseca – i potpuno zaboravite na nju.

Sad kad znate koliko vam je potrebno na mesečnom nivou i koliko ne morate da potrošite, u skladu sa svojim primanjima izdvojte određenu sumu na stranu. To će biti vaša mesečna štednja. Potrudite da ne uzimate novac odatle, a kad ste u prilici, slobodno na nju dodajte još po neki „dinar“. Možda je najlakše da napravite trajni nalog u svojoj banci, kao kada plaćate ratu kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4.Kako čuvati štednju?

I time stižete do poslednjeg koraka, gde bi trebalo da odlučite kako ćete čuvati svoju štednju. Najpouzdaniji i najbezbedniji način u savremenom društvu jeste štednja u banci. Pored sigurnosti, pruža vam se mogućnost da ostvarite i određenu dobit na svoj novac, kroz kamatu.

Bonus savet

Kako izabrati banku kojoj ćete poveriti svoju štednju?

Kamatna stopa ne bi trebalo da bude najvažniji kriterijum za vaš izbor. Danas postoje fleksibilni modeli štednje koji vam omogućavaju da raspolažete svojim novcem kad god vam treba, a da istovremeno ne prekinete oročenje. Uz Flex štednju ProCredit banke vam je novac stalno dostupan i možete ga podići na bankomatima u Zoni 24/7, i to do 5000 evra dnevno! Možete dodavati i podizati novac neograničeno, i sve to bez dolaska u banku, jer i račun otvarate online. Tako je vaša štednja uvek i svuda dostupna, kad god i gde god vam zatreba. Dovoljan razlog za štednju, zar ne?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pr sadržaj Nedelja štednje štednja novca ProCredit Bank recept za štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana