Tekst objavljen: 04.12.2013 10:00        


Ukoliko u nekom trenutku shvatite da niste izabrali pravo zanimanje, nije kasno da se predomislite. Greške pri izboru posla nisu retke, ali na osnovo sopstvenih osobina i afiniteta, kao i uz pomoć psihologa, nije nemoguće pronaći i izboriti se za posao koji vam najviše odgovara.

Izabrali ste pogrešnu karijeru? Nije kasno za promenu

Greške se najčešće događaju zbog nedovoljne informisanosti o zanimanjima i odgovarajućim poslovima, o specifičnim osobinama, sposobnostima, sklonostima, interesima ...

Najčešće nedostaju informacije o svetu rada i svest o svojim "jakim" i "slabim" stranama jer se različita zanimanja i poslovi razlikuju po sposobnosti, osobinama ličnosti i zanimanjima presudnim za uspeh u tim područjima.

Prvi znak da nismo odabrali dobro zanimanje obično je dugotrajno nezadovoljstvo na poslu, koje često nema veze sa atmosferom u kolektivu.

Odnosi među kolegama i uslovi rada mogu biti zadovoljavajući, pa čak i više od toga, a da osoba ipak oseća izrazito nezadovoljstvo.

Neko ko dobro piše može se opredeliti za posao novinara, ali ako se radi o tihoj, povučenoj osobi, iniciranje i uspostavljanje kontakata sa nepoznatim ljudima i postavljanje pitanja vrlo brzo može postati velik teret jer zahteva i prodornost i nametljivost, objašnjavaju psiholozi.

Kako kažu, takve greške nisu retke, ali navode i da mnogi ljudi uspevaju u okviru svog zanimanja pronaći ili se izboriti za poslove koji im više odgovaraju.

Zanimanja za otvorenu ličnost

- berzansko poslovanje
- odnosi sa javnošću
- novinarstvo
- menadžerski poslovi
- trgovina
- pravo
- gluma

Zanimanja za zatvoreniji tip ličnosti

- knjigovodstvo
- programiranje
- rad u naučnim laboratorijama , naučno - istraživački rad
- sektori bankarstva koji ne podrazumevaju direktan rad sa ljudima
-pisanje knjiga
- slikarstvo

A gde se vi pronalazite?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zanimanja radna mesta radno mesto profesije karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana