Tekst objavljen: 02.05.2019 14:00        


Poslednji mesec u godini je mesec kada se potroši više novca nego što imamo na raspolaganju. Trgovci mame popustima na koje malo ko uspe da odoli, nedostatak novca nadomešćujemo novim zaduživanjem, a najjednostavniji način je korišćenje dozvoljenog minusa.

Pet pametnih načina da koristite dozvoljeni minus

Iako najskuplji vid zaduživanja gde se kamate stope kreću od  12,36 - 36,07%, i dalje je najzastupljeniji kod naših građana, zbog brzog odobrenja i mogućnosti trošenja jedne plate unapred.

Ipak, da biste što pametnije trošili onaj “novac koji nemate” potrebno je da znate i određena pravila, kako bi vas minus što manje koštao, dodaju iz Kamatice.

Za vanredne troškove

Preporuka je da se dozvoljena pozajmica koristi za vanredne situacije i u nižim iznosima. Dozvoljeni minus treba na par dana da vam premosti nedostatak novca, a da sledećom platom taj minus pokrijete. Za rešavanje nekih ozbiljnijih pitanja, preporučljiviji su keš krediti, na koje se obračunava niža kamatna stopa.

Obračun na osnovu broja dana

Banka obračunava kamatu na osnovu broja dana korišćenja minusa. One se obračunavaju na osnovu broja dana kada ste u dozvoljenom minusu, a to znači što manje dana korišćenja dozvoljene pozajmice, manji je na kraju i iznos koji ćete izdvojiti kao cenu korišćenja minusa.

Koristite samo dozvoljenu pozajmicu

Vodite računa da trošite u granicama odobrenog iznosa dozvoljene pozajmice. Najčešće je ona u visini jedne zarade ili penzije, a negde i dve. Sve preko toga je nedozvoljen minus, i na njega se zaračunava kamata koja se kreće od 10,90 do čak 59,67 odsto, u zavisnosti od banke.

Registrovani u Kreditnom birou

Iako je ovaj vid pozajmice najzastupljeniji  čini se jednostavan za upotrebu neretko se dešava da baš zbog njega budete evidentirani kao dužniku u Kreditnom birou. Veoma je važno da iznos za koji ste se zadužili sa kamatom u što kraćem roku pokrijete kao ne biste ušli u nedozvoljeni mins, a ukoliko dođete u tu situaciju neka to bude samo na nekoliko dana. U suprotnom, ukoliko ste dva meseca u toj crvenoj zoni, bićete registrovani u Kreditnom birou, a to vam može stvoriti probleme prilikom sledećeg zahteva za kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Napravite računicu

Ako ste 1. decembra uzeli dozvoljeni minus u iznosu od 40.000 dinara, po kamatnoj stopi od 20.54 % a iz koga niste izašli tokom narednih godinu dana, na ime kamate ćete platiti 8.216,00 dinara. Ali, ono što morate da računate, da ćete po isteku roka važenja minusa, osim  tih 8.216,00 dinara, koliko košta zapravo pozajmica, morati da vratite i 40.000 dinara, a što je iznos dozvoljenog minusa koji ste koristili.

Na finansijskom portalu Kamatica možete pomoću KALKULATORA DOZVOLJENOG MINUSA izračunati koliko vas košta dozvoljeni minus i u kojoj banci je taj vid pozajmice najjeftiniji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana