Tekst objavljen: 06.05.2022 17:25        


Poslovna komunikacija presudna je za uspeh u poslu, no važno je znati kako je sprovoditi

Petominutna navika koja pomaže da budete uspešniji na poslu


Kada tek krenete na tržište rada, a niste išli na fakultet koji vas je pripremio za njegovu realnost, suočićete se s teškom istinom – za uspešnu karijeru potreban vam je networking ili umrežavanje.

To nipošto ne znači da nećete dobiti posao ako ne poznajete određene osobe; to znači da ćete brže napredovati poznajete li ljude unutar svog sektora, ali i izvan njega, te je ujedno i prilika za stvaranje prijateljstava na neočekivanim mestima.

Umrežavanje podrazumijeva ljude koji stupaju u kontakt, upoznaju se, nastoje zadržati taj kontakt i veruju da će pre ili kasnije imati koristi od njega u vidu ponude za novi posao ili vrednih informacija koje mogu dovesti do novog posla, napretka u karijeru ili do posrednog upoznavanja još više novih ljudi.

Tu se ne radi o potezanju veza, nego o umrežavanju od kojeg će obe strane imati koristi. Naime, baš kao što vi možete doći do napretka ili vrednih informacija, isto to možete ponuditi i drugoj strani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, ako želite drugoj strani pokazati da vam je uistinu stalo do toga da ostanete u kontaktu i da, na kraju priče, oboje imate koristi od toga, ključna je jedna stvar.

Radi se o slanju poruka onda kada vam ne treba nikakva usluga, nego kako biste naprosto ostali u kontaktu.

Ako osobe koje su s vama na neki način poslovno povezane (ili mislite da bi vam mogle zatrebati) imate na društvenim mrežama, posebno LinkedInu, povremeno im se javite, komentarišite njihove objave ili ih pohvalite za neki njihov uspeh.

Ako imate njihovu e-adresu, obratite im se tako. Recite im kako ste vidjeli na kojem projektu rade i čestitajte im na tome. Usput nonšalantno navedite na čemu vi trenutno radite i slično.

Međutim, pripazite kako ne biste otišli u krajnost i preterano se ulizivali. U poslovnoj je komunikaciji važno zadržati dobru meru i ukus.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poznanstva networking posao linkedin uspeh na poslu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana