Tekst objavljen: 12.05.2019 11:00        


U zemljama Dunavskog regiona oko polovina preduzeća ne preživi pet godina poslovanja, a u stečaju bude oko 15 odsto firmi, pa je Privredna komora Srbije (PKS) s partnerima iz regiona pokrenula projekat čiji je cilj da ohrabri privrednike koji nisu imali sreće u prvom pokušaju da počnu novo poslovanje.

Svaka druga firma propadne posle 5 godina: Kako motivisati preduzetnike da pokušaju opet

Ulazak i izlazak iz poslovnog sveta je neminovan proces, a kroz projekat Danube Chance 2.0 koji je finansiran iz Danube region programa, PKS ohrabruje privrednike na novi biznis početak i pomaže kompanijama koje se suočavaju s problemima u poslovanju.

U Srbiji je prošle godine prema zvaničnim podacima osnovano 5.848 privrednih društava i 24.328 preduzetnika, a istovremeno ugašeno 1.707 privrednih društava i 14.418 preduzetnika prestalo s radom.

"Cilj je da se kompanijama u Srbiji i regionu omogući ponovno pokretanje poslovanja, ali i da se smanji procenat neuspešnih biznisa. U planu je da se tokom realizacije projekta predlože mere za poboljšanje poslovnog okruženja, jer koliko je važno osnivanje novih preduzeća, prioritet treba da bude stvaranje uslova za očuvanje postojećih biznisa", objasnila je Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi i MMSP PKS i menadžer projekta.

U zemljama Dunavskog regiona "druga šansa" i poslovni neuspeh predstavljaju kulturnu barijeru, posebno za početnike u poslovanju, a strah da se ponovo upuste u biznis posle neuspeha je teško, navodi se u saopštenju PKS-a i dodaje da projekat može značajno da doprinese ekonomskom razvoju zemlje jer prema podacima Evropske komisije, biznisi koji su ponovo pokrenuti rastu brže od onih koji posluju prvi put.

Kroz Danube ćance 2.0 PKS je organizovala sastanke s predstavnicima relevantnih institucija i organizacija, predstavnicima uspešnih kompanija, onih u problemu, kao i s početnicima u poslovanju, na kojima je predstavljen koncept projekta "Druga šansa".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Na sastancima su biznisi u problemu imali priliku da predstave problem s kojim su se suočili, saznaju više o programima podrške koji su im dostupni, kao i o uslugama PKS-a i pomoći na koju mogu da računaju u postupku medijacije i finansijskog restrukturiranja", rekla je Dunđerović.

Projekat je počeo u julu 2018. godine a traje do 2021. godine, biće organizovani seminari i edukacije, izrađena Strategija "Druge šanse", a predviđa se i organizovanje Akademije za drugu šansu preko koje će se sprovoditi obuke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svaka druga firma propadne domaći preduzetnici preduzetništvo analiza Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana