Tekst objavljen: 24.10.2022 16:50        


Inflacija odnosi vrednost našeg novca, pa zbog toga treba da razmislimo o načinima kako da isti sačuvamo

U šta vredi ulagati u vreme povećane inflacije?


Informacije koje nam svakodnevno stižu putem medija nam govore da je kao posledica pandemije COVIDA-19 i rata u Ukrajini stigla - inflacija.

Svi koji se sećaju devedesetih godina u našoj zemlji, na sam pomen reči "inflacija" osete žmarce. Uprkos lošim predviđanjima za globalnu privredu, a posledično i za ekonomije država širom sveta, gotovo je izvesno da inflatorne vrednosti neće biti ni blizu onih kakve su zabeležene u našoj zemlji tokom 1993. godine.

Međutim, svaka inflacija, bez obzira na svoju visinu i jačinu, utiče negativno na vrednost našeg novca, pa zbog toga valja razmisliti o tome kako da uložimo naše pare kako bi sačuvali njihovu vrednost i u danima inflacije.

Zbog toga, možda ne bi bilo loše da razmotrite nešto od sledećih stvari.

  • Kratkoročna štednja
Kamate na štednju u bankama su i dalje manje od inflacije, pa samim tim nećete imati nekih velikih efekata od štednje na duže staze.

Međutim, kratkoročna štednja može da vam pomogne da donekle smanjite gubitke, makar dok ne smislite u šta da ulažete na duže staze.

  • Metali
Investiranje u plemenite metale može da bude poprilično klasičan izbor, ali taj izbor donosi pouzdanost u svim vrstama kriza. Po pravilu, metali vrlo retko gube na vrednosti, a rast njihove cene je umeren. Kada kažemo metal, najčešće mislimo na zlato, a to je po pravilu investiciono zlato, koje može da se kupi i u manjim količinama, od jednog grama, pet ili 10 grama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Znanje i veštine
Stečena znanja ne mogu da izbrišu ni ratovi, niti krize ili bilo kakva inflacija. Znanja i veštine vam mogu doneti napredak u životu i možete ih  naplatiti. Zbog toga plaćanje kursa ili škole u vreme inflacije izgleda kao vrlo dobar potez.

  • Garaža u Beogradu
Ulaganje u nekretnine je uvek, makar kada je Srbija u pitanju - gotovo sigurna stvar. Međutim, za kupovinu stana je potrebno zaista dosta novca, što nije slučaj kada je u pitanju - garaža. 

Poslednjih godina je bukvalno eksplodirala prodaja i iznajmljivanje garaža u našem glavnom gradu, pa ukoliko imate dovoljno novca za kupovinu garažnog mesta - ono će vam u narednim godinama vrlo verovatno doneti profit.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saveti o ličnim finansijama lične finansije minut za lične finansije saveti o novcu saveti o finansijama ulaganje investicije inflacija vrednost novca štednja novca plemeniti metali investiciono zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana