Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 26.10.2012 18:41        


Prema istraživanjima agencije GFK za 2011. godinu, u Srbiji samo tri odsto građana ima štednju u banci. Poražavajuća brojka u poređenju sa, na primer Hrvatskom, gde štedne depozite u bankama ima 18 procenata stanovništva.

Ulaganje sigurnije a isplativije od štednje?

Sudeći po preporukama Narodne banke Srbije bankarskom sektoru,po pitanju snižavanja visine kamatnih stopa na depozite,čini se da ne postoji perspektiva da će se stanje promeniti.

Ipak, alternativa štednji u bankama postoji, u vidu ulaganja novca u obveznice stare devizne štednje koje, zavisno od godine dospeća, donose prinos i do 6,5 odsto godišnje.

Suprotno oročenju, kada povlačenjem uloga pre isteka perioda oročenja najčešće gubite kamatu, obveznice je moguće prodati i pre njihovog dospeća, kada imate jedino trošak transakcije. Pri tom, vrednost obveznice raste kako se približava datum njenog dospeća.

Ne treba zaboraviti da banke sredstvima koja im ostavite na štednju ne kreditiraju privredu, već ih ulažu u državne obveznice, iste one koje i sami možete da kupite.
 
Sa postupkom kupovine obveznica stare devizne štednje upoznajte se u emisiji Kapital, koja se emituje na Studiu B, nedeljom u 12.05, i u repriznom terminu ponedeljkom u 14.30 časova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štediše štednja nedelja štednje 2012 Nedelja štednje stara devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana