Tekst objavljen: 09.08.2019 15:30        


Iako se prilikom podnošenja poreskih prijava neretko dešava da nije moguće pristupiti portalu zbog pada servera, to je ipak najbolji deo Poreske uprave, ocenio je za Novu ekonomiju Đerđ Pap, poreski savetnik.

 Elektronska prijava najbolji deo Poreske, problem preknjižavanje

„Prijava i plaćanje poreza elektronski je najbolji deo Poreske uprave. Jeste da imaproblema sa pristupom portalu u špicevima, ali to je veliki napredak. Takođe, kodprijava poreza, kao recimo poreza na imovinu ima banalnih grešaka i to bi trebaloispraviti", kaže on.

Ipak, čini se da najveći problem sa Poreskom upravom nastaje onda kada napravegrešku koju treba ispraviti.

Kako je naveo, to su banalni predmeti. Na primer, to su na hiljade zahteva za preknjižavanje poreza, zatim zahtevi za povraćaje itd. Sve što se uglavnom odnosi na poresko knjigovodstvo.Naročito ističe da se predmeti retko rešavaju u zakonskim rokovima od 30 dana, već se čekaju i godinama.

Pa se onda mora urgirati."Sličan problem je i kada se poreski obveznici žale na rešenja poreske uprave, pa onda drugostepeni organ umesto u roku od 60 dana rešava žalbe opet godinu, dve. Isto se ponavlja i kada se ide na Upravni sud koji takođe ne postupa u rokovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na ovaj način se ugrožava pravna sigurnost. Jer nakon pet godina poreskom obvezniku više nije ni važno kako će sepredmet rešiti", napominje Pap, dodajući da je to verovatno posledica pretrpanosti i Poreske uprave i sudova.

„Iskreno ne vidim kako će se to rešiti s obzirom da u Poreskoj upravi ima sve manjeljudi, a predmeta je sve više", nije baš optimističan nekadašnji pomoćnik direktoraPoreske uprave i sadašnji predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnikaračunovodstvenih agencija (UVRA).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreska uprava elektronska prijava poreza porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana