Tekst objavljen: 06.07.2016 14:37        


Ekonomista Stojan Stamenković savetovao je danas građanima da menjaju navike i da počnu da štede u dinarima. Govoreći o Bregzitu i kolebanju valuta, Stamenković se osvrnuo i na zadužene u švajcarskim francima, kojima je, kako je podsetio, tadašnji guverner NBS Radovan Jelašić savetovao da ne uzimaju te kredite.

 Građani, štedite u dinarima

"Ali su ti krediti bili popularni, kao na ruletu", rekao je on na predstavljanju poslednjeg broja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) u Privrednoj komori Srbije.

Stamenković je naveo da u Srbiji ima oko 22.000 stambenih kredita u švajcarskim francima, ali je 18.000 zaduženih, budući da su mnogi uzimali i po dva takva zajma.

Na osnovu toga, Stamenković podvlači da nisu svi sirotinja, ali su se neki odlučivali za protest umesto za konverziju kredita u evro.

Prema njegovim rečima, verovatno su vođeni time što je Hrvatska dala tu mogućnost, ali je ta zemlje zato povećala deficit budžeta.

2 komentara

  1. User image
    pistalo 06.07.2016 14:58

    Gospodine,a ko je po vama država.Institucija za sebe
    ili za gradjane.Zar se i taj dug neračuna kao deficit budžeta.
    Na kraju zar država nisu gradjani koji u njoj žive ili
    tamo neki budi bog snama.Vi veliki ekonomski stručnjaci ste
    i doveli državu tu gde je i nikom ničta.Važno je da se priča.

  2. User image
    Dejan 07.07.2016 9:07

    Zasto ne kazete da su osim Hrvatske SVE ostale zemlje resile probleme kredita u Francima, a da je Srbija JEDINA zemlja na svetu koja taj problem nije resila. Drzava je dozvolila da strane banke doslovno opljackaju i uniste zivote preko 100000 ljudi!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja građana štednja u dinarima dužnici u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana