Tekst objavljen: 28.08.2017 8:59        


Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti.

 Posle dve godine stižu rešenja paušalcima

Kako navodi Vlada Srbije, ovim izmenama je omogućeno izdavanje poreskih rešanja za delatnostitakozvane pete grupe, u koju spadaju profesionalne delatnosti kao što su lekari, veterinari, prevodioci, inženjeri, ali i većina preduzetnika iz informacionog sektora.Izmenama se takođe preciziraju kriterijumi za određivanje visine paušalnog poreza. 

Šta su promene?

Najznačajnije promene se odnose na preciziranje kriterijuma i merila prilikom određivanja paušalnog poreza, kao i ograničenja u menjanju poreske stope.

Konkretno, ako se preduzetnicima uvećava poreska osnovica za trenutnu godinu, ona ne može biti uvećana više od 10 odsto ako je bila uvećana i prethodne godine, piše Startit.

Po zaposlenom radniku, polazna osnovica se uvećava za pet odsto, ali to uvećanje ne sme da bude manjeod pet odsto njegove prosečne mesečne zarade, što se razlikuje od trenutnog rešenja po kome se i u ovom slučaju radi o povećanju od 10 odsto.

Pored toga, kriterijum "Poslovna reputacija preduzetnika", koji je prilično neprecizan, se briše.Iako je sve ovo korak u dobrom pravcu, bilo bi dobro poresku računicu učiniti još jasnijom kako bi preduzetnici mogli lakše da planiraju svoje troškove i pre dobijanja prvog poreskog rešenja.

Čekali rešenja i po tri godine

Od 2014. godine pojedini paušalci nisu dobili svoja poreska rešenja, a najveći broj njih nalazi se baš u petoj grupi.Kako je najavljeno, kada stignu nova poreska rešenja po novoj formuli, primeniće se retroaktivno na sve godine i to uz rok od 15 dana za isplatu svih naknada.

Većina preduzetnika je plaćala porez po starim poreskim rešenjima (iz 2014. godine), pa ako sada budu viša, oni će u navedenom roku morati da izmire razliku. Ako prethodno nisu plaćali ništa (što je često kod novih preduzetnika), onda će morati da izmire ceo "dug".

Nezvanične informacije koje su do preduzetnika dolazile od poreskih službenika je da se čekala nova uredba, ali i da će ona poskupeti porez za preduzetnike iz ove grupe. Za sada deluje da to nije slučaj. Ova uredba bi trebalo da onemogući prethodne slučajeve iz 2014. godine gde su preduzeticima stizala duplo veća rešenja o doprinosima.

Kriterijumi za obračun poreske osnovice

  • Prosečna zarada na opštini 
  • sedišta paušalca
  • mesto sedišta
  • broj zaposlenih
  • tržišni uslovi
  • površina poslovnog prostora
  • starost i radna sposobnost obveznika
  • ostale okolnosti (vanredne okolnosti, vremenske nepogode, bolest preduzetnika, itd.)

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rešenje za paušalce paušalci rešenje uslovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana