Tekst objavljen: 08.09.2015 15:59        


Rast BDP-a u ovoj godini umesto da pada, iznosiće od 0,6 do jedan odsto, izjavio je danas ekonomski analitičar Stojan Stamenković. On je podsetio da su i Međunarodni monetarni fond i Narodna banka Srbije revidirali prethodne projekcije rasta na plus 0,5 odsto za ovu godinu, a analitičari MAT-a su, kako je kazao bili još malo optimističniji pa su ocenili da će rast biti 0,6 odsto.

 Rast BDP ove godine i do jedan odsto

"BDP bi mogao da dostigne i jedan odsto uz efikasnije sprovođenje infrastrukturnih projekata, jeftinije izvore finansiranja. Naravno, rast će podstaći i pokretanje druge visoke peći u Železari, pokretanje industrije automobile i početak izvoza u Rusiju", rekao je on danas u Privrednoj komori Srbije gde je predstavljen najnovij broj MAT-a.

Stamenković je naveo da je država ostvarila fantastičan rezultat kada je reč o republičkom budžetu. Tako je u državnoj kasi u julu zabeležen suficit od 2,2 milijarde dinara, treći put ove godine, pa je manjak u budžetu kumulativno gledano od početka godine iznosio 24,2 milijarde dinara.

"To je 30 odsto manji minus nego u istom period 2014.", ističe on.
Prema njegovim rečima, mere fiskalne konsolidacije - veći neporeski prihodi za čak 80 odsto i manji rashodi za zarade u javnom sektoru i penzije značajno su uticali na smanjenje deficita.

"Ipak, za stabilan i dugoročan rast srpske ekonomije domaćoj privredi neophodan je kontinuiran priliv direktnih stranih investicija od 1,5 milijardu evra godišnje. Za sedam meseci 2015. godine neto priliv direktnih stranih investicija vredeo je 742 miliona evra, a u istom periodu prošle godine 821 milion evra", navodi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP rast BDP-a bdp srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana