Tekst objavljen: 21.05.2016 10:02        


Republički Sekretarijat za javne politike proslavio je večeras dve godine rada i tom prilikom predstavio trogodišnji projekat za unapređenje konkurentnosti privrede i zapošljavanja rađen u saradnji sa Svetskom bankom koja će ga podržati kreditom od 100 miliona dolara. 

100 miliona za projekte zapošljavanja i konkurentnosti

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je Tanjugu da je ovaj projekat pre par godina tražio premijer Aleksandar Vučić, kako bi se sprovele reforme koje će pomoći da se kreiraju novi poslovi.
"Imajući u vidu potencijale koje Srbija ima, spremili smo projekat u saradnji sa više ministarstava, a oko tri stuba koja su kritična za otvaranje novih radnih mesta", rekao je Verheijen.

On je objasnio da će se u okviru projekta raditi na poboljšanju okruženja za strane investitore, kao i na tome da procesi u državi budu transparentniji i zasnovani na pravilima, najavljujući ujedno i finaliziranje propisa o radu, kako bi se siva ekonomija ulila u regularnu.

Svetska banka će, kako je rekao, podržati ovaj projekat, sumom od 100 miliona dolara.
Direktorka Republičkog Sekretarijata za javne politike Jasna Atanasijević rekla je Tanjugu da je ovo važan program koji bi, tokom tri godine mogao da pomogne da se sprovedu reforme u Srbiji u tri važne oblasti, a koje su važne za konkurentnost privrede i rast proizvodnje i zaposlenosti.

Reforme su predviđene u domenu industrije, zatim transformacija Nacionalne službe za zapošljavanje u vidu uvođenja novih metodologija kako bi politika zapošljavanja donela veće rezultate, a treća je reforma u oblasti nauke i inovacija.

"I kao horizontalna komponenta, ovaj projekat će obuhvatiti upravljanje na bazi rezultata, a Sekretarijat je zadužen da tokom ove tri godine prati priprema i upravlja programima", objasnila je ona dodajući da bi prvi rezultati mogli da budu vidljivi sledeće godine.

To konkretno, prema njenim rečima, znači da će zapošljavanje biti, uslovno rečeno, ciljano, kako bi nezaposleni mogli da nađu posao, odnosno više će se raditi analize šansi.

"Takođe, nastojaće se i da podsticaji za izvoz budu bolje ciljani na one sektore i preduzeća koje na najbolji način to mogu da pretvore u rast proizvodnje, a da i reforme u obrazovanju budu takve da dovode do boljih rezultata u oblasti nauke", rekla je Atanasijević.

Projekat u fokusu ima ciljani skup ostvarivih reformi postojećih javnih politika i efikasnost njihovog sprovođenja, a koje su identifikovane kao ključni pokretači konkurentnosti u privredi i stvaranja radnih mesta na osnovu analiza Svetske banke, kao i drugih relevantnih analiza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nacionalna služba za zapošljavanje privreda zapošljavanje projekat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana